Melazma ir chloazma: simptomai, priežastys, gydymas ir prevencija

Melazma ir chloazma - tai dviejų tipų hiperpigmentacija, kuri pažeidžia odą. Šios būklės yra panašios, tačiau melazma paprastai reiškia veido hiperpigmentaciją, o chloazma gali atsirasti bet kurioje kūno vietoje. Jos abi yra dažnos ir gali kelti nemažai problemų; vis dėlto, yra tam tikrų gydymo būdų, kurie gali padėti kontroliuoti šias būkles.

Kas yra melazma ir chloazma?

Melazma ir chloazma yra hiperpigmentacijos rūšys, o tai reiškia, kad dėl jų atskiri odos ploteliai tampa tamsesni už aplinkinę odą. Taip atsitinka tada, kai susidaro melanino - pigmento, suteikiančio odai spalvą, perteklius. Melanino perteklius kaupiasi tam tikrose odos vietose, kuriose ir atsiranda tamsesnės odos dėmės.

Melazma - tai hiperpigmentacijos rūšis, kuri paprastai atsiranda ant veido, ypač ant skruostų, kaktos, nosies ir viršutinės lūpos. Ji taip pat gali atsirasti ant kaklo ir dilbių. Melazma kartais vadinama „nėštumo kauke“, nes ji dažna nėštumo metu, tačiau ją taip pat gali sukelti hormonų pokyčiai, saulės spindulių poveikis ir tam tikri vaistai.

Kita vertus, chloazma yra platesnis terminas, reiškiantis hiperpigmentaciją, kuri gali atsirasti bet kurioje kūno vietoje. Jis dažnai vartojamas nėštumo metu arba dėl hormoninių pokyčių atsirandančiai hiperpigmentacijai apibūdinti, tačiau chloazmą taip pat gali sukelti saulės poveikis arba tam tikri vaistai. Chloazma kartais vadinama „melasma gravidarum“, kai ji atsiranda nėštumo metu.

Melazmos ir chloazmos simptomai

Pagrindinis melazmos ir chloazmos simptomas yra hiperpigmentacija. Ji paprastai pasireiškia kaip tamsios, pakitusios spalvos odos dėmės, kurios dažnai būna netaisyklingos formos. Dėmės gali būti įvairaus dydžio ir spalvos, jos gali būti šviesesnės arba tamsesnės už aplinkinę odą. Kai kuriais atvejais dėmės gali būti šiek tiek iškilusios arba šiurkščios tekstūros.

Melazma ir chloazma paprastai nesukelia jokių kitų simptomų, nors kai kurie žmonės gali jausti niežulį ar deginimo pojūtį pažeistose vietose.

Melazmos ir chloazmos priežastys

Tikslios melazmos ir chloazmos priežastys nėra iki galo išaiškintos, tačiau manoma, kad yra keletas veiksnių, kurie prisideda prie šių būklių atsiradimo. Šie veiksniai yra šie:

  • Hormoniniai pokyčiai: Melazma ir chloazma dažnai siejamos su hormoniniais pokyčiais, pavyzdžiui, vykstančiais nėštumo, menopauzės metu arba dėl hormonų terapijos. Šie pokyčiai gali skatinti melanino gamybą, todėl atsiranda hiperpigmentacija.
  • Saulės poveikis: ultravioletinių (UV) saulės spindulių poveikis gali paskatinti melanino gamybą, todėl atsiranda hiperpigmentacija. Todėl melazma ir chloazma dažniau pasitaiko tose odos vietose, kurias dažnai veikia saulė.
  • Genetika: Melazma ir chloazma gali turėti genetinį komponentą, nes šios būklės dažniausiai būdingos šeimoms.
  • Vaistai: Tam tikri vaistai, pavyzdžiui, kontraceptinės tabletės, pakaitinė hormonų terapija ir kai kurie antibiotikai, gali sukelti šalutinį melazmos ir chloazmos poveikį.

Melazmos ir chloazmos gydymas

Yra keletas melazmos ir chloazmos gydymo būdų, nors šias ligas gali būti sunku gydyti ir jos gali visiškai neišnykti. Veiksmingiausi gydymo būdai yra tie, kurie nukreipti į pagrindines hiperpigmentacijos priežastis, pavyzdžiui, hormoninius pokyčius arba saulės padarytą žalą.

Vietinis gydymas

Vietinio poveikio procedūros dažnai yra pirmoji gynybos nuo melazmos ir chloazmos linija. Šios procedūros metu specialios priemonės tepamos tiesiai ant pažeistos vietos ir gali padėti sumažinti melanino gamybą, todėl hiperpigmentacija gali sumažėti.

Hidrochinonas yra viena iš dažniausiai naudojamų vietinio poveikio priemonių melazmai ir chloazmai gydyti. Tai odą šviesinanti priemonė, kuri veikia slopindama melanino gamybą. Hidrochinonas gali būti įvairaus stiprumo. Didesnio stiprumo preparatai paprastai yra veiksmingesni, tačiau taip pat turi didesnę šalutinio poveikio riziką.

Retinoidai yra dar viena vietinio poveikio priemonių rūšis, kuri gali būti veiksminga mažinant hiperpigmentaciją. Retinoidai veikia didindami ląstelių apykaitą, mažindami tamsias dėmes ir gerindami odos tekstūrą. Jie taip pat gali padėti stimuliuoti kolageno gamybą, padidinti odos elastingumą ir sumažinti smulkių linijų bei raukšlių atsiradimą.

Kitos vietinio poveikio priemonės, kurios gali būti naudojamos melazmai ir chloazmai gydyti, yra azelaino rūgštis, kojinė rūgštis ir kortikosteroidai. Šie gydymo būdai veikia slopindami melanino gamybą arba mažindami uždegimą paveiktoje srityje.

Cheminiai šveitikliai

Cheminio šveitimo metu ant odos tepamas cheminis tirpalas, dėl kurio viršutinis odos sluoksnis nusilupa. Tai gali padėti pašalinti hiperpigmentaciją ir išryškinti šviesesnę, lygesnę odą.

Yra kelių rūšių cheminių šveitiklių, įskaitant alfa hidroksirūgščių (AHA), beta hidroksirūgščių (BHA) ir trichloracto rūgšties (TCA) šveitiklius. Šveitimo stiprumas priklauso nuo hiperpigmentacijos laipsnio ir individualaus odos tipo bei jautrumo.

Cheminis šveitimas gali būti veiksmingas gydant melazmą ir chloazmą, bet gali turėti ir šalutinį poveikį, pavyzdžiui, oda gali parausti, pleiskanoti ir pasidaryti jautri saulei. Prieš atliekant cheminį šveitimą svarbu pasikonsultuoti su dermatologu, kad jis nustatytų geriausią šveitimo būdą kiekvienu konkrečiu atveju.

Lazerio terapija

Lazerio terapija naudoja fokusuotus šviesos spindulius, skirtus hiperpigmentacijos sritims. Ji gali padėti suardyti melaniną ir sumažinti tamsių dėmių atsiradimą. Yra kelių tipų lazeriai, kurie gali būti naudojami melazmai ir chloazmai gydyti, įskaitant intensyvios impulsinės šviesos (IPL) ir frakcinę lazerio terapiją.

Lazerio terapija gali būti veiksminga melazmos ir chloazmos gydymo priemonė, tačiau ji taip pat yra brangesnė ir gali prireikti kelių seansų, kad būtų pasiekti optimalūs rezultatai. Ji taip pat gali turėti šalutinį poveikį, kaip antai odos paraudimas, patinimas ir jautrumas saulei.

Mikrodermabrazija

Mikrodermabrazija atliekama naudojant specialų prietaisą, kuris švelniai šveičia odą, pašalina viršutinį negyvų odos ląstelių sluoksnį ir atskleidžia šviesesnę, lygesnę odą. Tai gali padėti sumažinti hiperpigmentaciją.

Mikrodermabrazija yra neinvazinė procedūra, kurią galima atlikti dermatologo kabinete arba SPA centre. Ji yra palyginti neskausminga ir greita, tačiau, norint pasiekti optimalų rezultatą, gali prireikti kelių procedūrų.

Svarbu pažymėti, kad ne visos procedūros tinka visiems, o kai kurios procedūros gali būti veiksmingos ne visų tipų hiperpigmentacijai. Geriausia pasitarti su dermatologu, kuris nustatys geriausią gydymą konkrečiu atveju.

Prevencija ir veido odos priežiūros patarimai

Nors melazmos ir chloazmos sunku išvengti, jei turite šias odos problemas ir siekiate sumažinti hiperpigmentacijos atsiradimo riziką ir apsaugoti odą nuo tolesnio pažeidimo, galite pasinaudoti šiomis rekomendacijomis:

  • Naudokite apsauginį kremą nuo saulės: Todėl svarbu kasdien, net ir debesuotomis dienomis, naudoti apsauginį kremą nuo saulės. Rinkitės plataus spektro apsauginį kremą nuo saulės, kurio SPF ne mažesnis kaip 30, ir, jei būnate lauke, tepkite jį kas dvi valandas.
  • Dėvėkite apsauginius drabužius: Naudokite apsauginį kremą nuo saulės ir dėvėkite apsauginius drabužius, pavyzdžiui, kepures, marškinius ilgomis rankovėmis ir kelnes, kurie padės apsaugoti odą nuo saulės.
  • Venkite hormoninių dirgiklių: Jei turite polinkį į melazmą ar chloazmą, svarbu vengti hormoninių dirgiklių, tokių kaip kontraceptinės tabletės, pakaitinė hormonų terapija ir kai kurie antibiotikai.
  • Naudokite švelnias odos priežiūros priemones: Venkite šiurkščių odos priežiūros priemonių, kurios gali sudirginti odą ir paskatinti hiperpigmentaciją. Rinkitės švelnias, nedirginančias priemones, kurių sudėtyje nėra alkoholio ar kvapiųjų medžiagų.
  • Valdykite stresą: Stresas gali sukelti hormoninius pokyčius, kurie skatina hiperpigmentaciją, todėl svarbu valdyti stresą tokiais būdais, kaip, pavyzdžiui, mankšta, meditacija, joga.
  • Gydykite pagrindines ligas: Kai kurios ligos, pavyzdžiui, skydliaukės sutrikimai, gali sukelti hiperpigmentaciją. Šių ligų gydymas gali padėti sumažinti hiperpigmentacijos atsiradimo riziką.

Žodis pabaigai

Melazma ir chloazma yra dažnos hiperpigmentacijos rūšys, kurios gali kelti nemažai problemų. Nors šias būkles gali būti sunku gydyti, yra tam tikrų būdų, galinčių padėti sumažinti hiperpigmentaciją. Be to, svarbu imtis priemonių, apsaugančių odą nuo tolesnio jos pažeidimo, kaip antai naudoti apsauginius kremus nuo saulės ir vengti hormoninių dirgiklių. Konsultuojantis su dermatologu ir tinkamai prižiūrint odą, galima kontroliuoti hiperpigmentaciją ir padaryti odą  šviesesnę ir lygesnę.