Pantenolis – vertingas veido odos priežiūros ingredientas

Pantenolis yra pantoteno rūgšties (arba vitamino B5) pirmtakas. Jis yra provitaminas, kuris žmogaus organizme yra oksiduojamas ir paverčiamas vitaminu B5. Organizmas jį gali pasisavinti tiek per odą, tiek ir su vartojamu maistu. Pantenolis yra ypatingai populiari veido odos priežiūros priemonių sudedamoji dalis, tačiau produktų sudėtyje ji gali būti vadinama ir kitaip, pvz., butanamidas, D-pantotenilo alkoholis, dekspantenolis arba pantoteno rūgšties analogas.

Pantenolis yra humektantas, sulaikantis ir surišantis vandenį odoje, todėl jis tampa veiksmingu ingredientu vandens odoje išsaugojimui ir odos drėkinimui, išlaikant odą lygą ir švelnią. Be to, pantenolis taip pat veikia ir kaip minkštiklis, užrakindamas drėgmę mūsų odoje, padėdamas greičiau gyti žaizdoms, nuramindamas odą, sumažindamas uždegimus ir taip pat padėdamas ją apsaugoti nuo neigiamų aplinkos veiksnių bei streso. Visi šie privalumai lemia tai, jog pantenolis jau ilgą laiką yra labai svarbi įvairių odos priežiūros priemonių sudedamoji dalis, kurią dauguma žmonių labai gerai toleruoja, todėl jis gali būti naudojamas visų tipų odai.

Kokiuose produktuose yra vitamino B5?

Vitamino B5 natūraliai randama įvairiuose maisto produktuose, tarp kurių patenka ir paukštiena, jautiena, pieno produktai, bulvės, avokadai, žemės riešutai, saulėgrąžų sėklos, jūros gėrybės ir grybai. Kadangi tai yra labai dažnai daugelio žmonių vartojami maisto produktai, vitaminą B5 galima nesunkiai įtraukti į savo kasdienės mitybos racioną. Be to, kartu galima naudoti ir veido odos priežiūros priemones, kurių sudėtyje yra vitamino B5 (pantenolio).

Pantenolio nauda veido odai

Pantenolio nauda mūsų veido odai yra didžiulė. Visų pirma, jis veiksmingai drėkina odą, nes padeda išlaikyti joje drėgmę, o taip pat turi ir daugiau naudos, kuri yra pastebima neilgai trukus po to, kai į veido odos priežiūrą įtraukiami produktai, kurių sudėtyje yra pantenolio.

Drėkina veido odą

Pantenolis yra odą drėkinanti ir minkštinanti medžiaga, todėl šis odos priežiūros priemonėse esantis ingredientas stabdo vandens netekimą, padėdamas odoje išlaikyti jai būtiną drėgmę. Turintiems sausą ar jautrią odą, pantenolis yra ypatingai veiksminga medžiaga, kuri padeda sumažinti odos sausumą ir jautrumą.

Atliktų tyrimų rezultatai rodo, kad pantenolis padeda sumažinti transepiderminį vandens netekimą. Todėl veido odos priežiūros priemonės, kurių sudėtyje yra vos 1 % pantenolio, gali labai efektyviai ir greitai sudrėkinti odą bei padaryti ją gerokai elastingesne. Dėl šių neįkainojamų savybių ir gebėjimo kovoti su transepiderminiu vandens praradimu, pantenolis labai rekomenduojamas didelį stresą patiriančiai veido odai, nes didina atsparumą neigiamiems aplinkos veiksniams, tokiems kaip atšiaurios oro sąlygos, centrinis šildymas ir kt.

Savo kasdienės veido odos priežiūros planą galima papildyti intensyviai drėkinančiu 2 % hialurono rūgšties serumu su vitaminu C ir B5, kurio sudėtyje, be kita ko, yra ir obuolių, alavijo, agurkų ekstraktų bei natrio PCA. Jis labai efektyviai prasiskverbia į odą, ją drėkina, taip pat atnaujina odos ląsteles, stimuliuoja kolageno gamybą, mažina raukšles ir pigmentines dėmes, malšina odos sudirgimus, sulaiko drėgmę epidermyje ir apsaugo nuo laisvųjų radikalų daromos žalos.

Siekiant efektyvaus veido odos drėkinimo, naudinga pasitelkti ir drėkinantį keramidų veido kremą su hialurono rūgštimi, skvalanu, taukmedžio sviestu, makadamijos riešutų aliejumi, omega-9 rūgštimi, portulakos ir žaliosios arbatos ekstraktais. Jis veiksmingai atstato odos drėgmės balansą ir atkuria odos struktūrą, stiprina apsauginį barjerą, maitina, ramina ir minkština odą, kartu padidinamas odos elastingumą ir apsaugodamas nuo neigiamų aplinkos veiksnių.

Stiprina apsauginį veido odos barjerą

Pantenolis stimuliuoja odos ląsteles, kurios pagerina apsauginio odos barjero funkciją. Prie sveiko odos barjero palaikymo prisideda ir pantenolio minkštinamosios savybės. Kadangi mūsų veido odos barjerą sudaro natūralūs aliejai ir lipidai, saugantys odą nuo vandens netekimo, bakterijų ir alergenų, pantenolio dėka oda gali išlikti sveika, lygi ir optimaliai sudrėkinta.

Norint sėkmingai prižiūrėti veido odą, negalima pamiršti ir paakių odos, kuri yra itin plona ir jautri. Todėl į veido odos priežiūrą verta įtraukti ir drėkinantį keramidų paakių kremą su bakučioliu, hialurono rūgštimi, vitaminais B3 ir B5, bisabololiu, arbatos ir portulakos ekstraktais bei taukmedžio sviestu. Jis labai intensyviai drėkina paakių srities odą, saugo ją nuo skysčių praradimo, sustiprina odos struktūrą, išlygina mimikos raukšles, ramina ir didina odos elastingumą.

Malšina uždegimus

Vitaminas B5 atlieka pagrindinį vaidmenį organizme sintetinant kofermentą A, kuris dalyvauja bene visose svarbiausiose mūsų organizme vykstančiose medžiagų apykaitos reakcijose. Organizme vyksta labai ilga reakcijų grandinė, prasidedanti nuo pantenolio įsisavinimo ir pasibaigianti su uždegimu kovojančių riebalų rūgščių gamyba. Todėl pantenolis tampa labai efektyvia priemone odos sausumo, šiurkštumo, niežulio ir sudirgimų mažinimui. Tai yra viena iš svarbių priežasčių, kodėl didelėje dalyje apsauginių kremų nuo saulės yra pantenolio, pasižyminčio priešuždegiminėmis savybėmis.

Spartina žaizdų gijimą

Pantenolis turi odos uždegimus ir paraudimus mažinančių savybių bei skatina odos regeneraciją, todėl dažnai naudojamas nedidelėms odos žaizdelėms ir pažeidimams gydyti. Kai sustiprinamas apsauginis veido odos barjeras, žaizdos gyja daug greičiau ir efektyviau.

Šalutinis pantenolio poveikis

Išbandant naujas veido odos priežiūros priemones, svarbu elgtis atsargiai. Tačiau pantenolis yra palyginti saugus ingredientas daugumai žmonių. Be to, nėra jokių mokslinių įrodymų, kad ši medžiaga gali pakenkti odai.

Žinoma, nors pantenolis labai retai sukelia alergines reakcijas, jei žinote, kad tam tikros veido odos priežiūros priemonės anksčiau jums buvo sukėlusios alergiją, prieš pradėdami naudoti naują veido odos priežiūros priemonę su pantenoliu, pirmiausia atlikite odos testą ir įsitikinkite, ar jokios produkte esančios sudedamosios dalys nekelia alerginės reakcijos.

Paprastai rekomenduojama naudoti produktus, kurių sudėtyje yra ne daugiau kaip 5 % pantenolio, nes tokia pantenolio koncentracija maksimaliai įsisavinama ir efektyviai drėkina odą.

Kaip naudoti pantenolio turinčius produktus?

Pantenolis, kaip veiksmingas ingredientas, jau ilgą laiką yra naudojamas daugelyje veido odos priežiūros priemonių, įskaitant veido kremus, serumus, veido prausiklius ir kt. Pantenolio gali būti ir nudegimams saulėje, egzemai bei vabzdžių įkandimams gydyti skirtų vaistinių tepalų sudėtyje.

Nors pantenolis yra labai veiksmingas ir gali reikšmingai pagerinti veido odos būklę, ypatingai svarbu būti tikriems, kad pantenolio turinčią veido odos priežiūros priemonę naudojate teisingai. Nepamirškite, kad kiekvieną odos priežiūros priemonę privalote naudoti tik ant švariai nuvalytos odos. Prieš tepdami veido odos kremą ar serumą, kurio sudėtyje yra pantenolio, panaudokite odos prausiklį, o po jo – toniką, kad lengviau subalansuotumėte odos pH. Visuomet vadovaukitės gamintojų nurodytomis instrukcijomis, kurios padės nesuklysti ir lengviau pasiekti norimą rezultatą.

Pabaigai

Pantenolis yra labai saugus mūsų veido odai ir kartu veiksmingas ingredientas, vertinamas dėl savo drėkinamųjų ir priešuždegiminių savybių, kuris naudojamas daugelio veido odos priežiūrai skirtų produktų sudėtyje. Jis puikiai veikia kartu su kitomis veido odos priežiūros priemonėse naudojamomis sudedamosiomis dalimis. Todėl, puoselėjant savo veido odą ir siekiant optimaliausių rezultatų, pantenolis rekomenduojamas kaip vienas iš pagrindinių ingredientų, kurio nevertėtų pamiršti.

Produktai su pantenoliu