Ratilai po akimis: atsiradimo priežastys ir gydymas

Tamsūs ratilai yra labai dažna problema, su kuria kovoja daugelis iš mūsų, tačiau ne visuomet sėkmingai. Tamsių ratilų atsiradimą gali nulemti natūralūs senėjimo procesai, nuovargis, genetika ir daugybė kitų priežasčių. Paprastai tamsūs ratilai po akimis nebūna susiję su sveikatos pablogėjimu, tačiau norisi jų išvengti. Norėdami padėti jums tai padaryti, siūlome susipažinti su pagrindinėmis tamsių ratilų atsiradimo priežastimis ir kaip būtų galima jas pašalinti.

Kas sukelia tamsius ratilus po akimis?

Tamsūs ratilai po akimis gali atsirasti įvairaus amžiaus, lyties ir rasės žmonėms. Be to, jie būdingi visų tipų veido odai ir gali būti skirtingo intensyvumo. Tačiau vyresnio amžiaus, tamsesnio odos atspalvio žmonėms ir tiems, kurių giminėje buvo žmonių su tamsiais ratilais po akimis, tikimybė susidurti su šia problema yra didesnė.

Tamsių ratilų po akimis atsiradimą gali lemti daug priežasčių. Viena iš pačių dažniausių priežasčių yra senėjimas. Bėgant metams, oda po akimis ima vis labiau plonėti ir praranda elastingumą, todėl išryškėja po paakių oda esančios kraujagyslės ir oda patamsėja. Žinant šios problemos priežastis, gali būti lengviau ją pašalinti ir pagerinti savo paakių odos būklę.

Natūralus odos senėjimas

Pati dažniausia tamsių ratilų po akimis atsiradimo priežastis yra ta, kad senstant natūraliai mažėja po akimis esančios odos apimtis ir formuojasi šešėlis. Be to, dėl senėjimo procesų su amžiumi paakių oda praranda kolageną ir elastiną, todėl ji darosi dar plonesnė, o jos apimtis dar labiau sumažėja. Taigi, kai paakių oda suplonėja ir sumažėja jos apimtis, po oda esantys kapiliarai pasidaro labiau matomi ir paakių oda atrodo tamsesnė.

Miego trūkumas

Daugeliui žmonių tamsūs ratilai po akimis gali atsirasti dėl miego trūkumo. Todėl labai svarbu eiti miegoti tinkamu laiku ir sureguliuoti savo miego ritmą, kad organizmo cirkadinis ritmas priprastų prie reguliaraus miego grafiko.

Dehidratacija

Didžiąją dalį mūsų organizmo sudaro vanduo. Jei organizmui labai trūksta vandens, jis dehidratuoja ir paakių oda bei po ja esantys audiniai ima trauktis. Jei tamsių ratilų po akimis priežastis yra būtent dehidratacija ir taip atsitinka jaunesniame amžiuje, rekomenduojama pradėti vartoti pakankamą kiekį vandens. Tačiau, jei vandens vartojate pakankamai, galbūt turi įtakos tai, ką vartojate be vandens. Dehidratacijos priežastimi gali būti ir didelis tokių gėrimų, kaip kava, alkoholis ir kt., vartojimas.

Įtemptos akys

Nuolatinė akių įtampa taip pat gali būti tamsių ratilų po akimis atsiradimo priežastimi. Kai įtempiamos akys, po oda esančios kraujagyslės išsiplečia ir paakiuose išryškėja tamsūs ratilai. Jeigu jaučiate, kad akys greitai pavargsta ir tam, kad geriau įžiūrėtumėte įvairius objektus, turite įtempti regėjimą, jums reikėtų įsigyti akinius.

Genetika

Genetika gali būti viena iš tamsių ratilų po akimis priežasčių. Tokiais atvejais gydymo būdų nėra, tačiau galima į savo kasdienę veido odos priežiūrą įtraukti specialius paakių kremus, kurių sudėtyje būtų kofeino, bakučiolio, hialurono rūgšties ir kt. Tam puikiai tiktų šviesinantis vitamino C paakių kremas su kofeinu ir peptidais, kurio sudėtyje yra ir kofermento Q10, azijinės centelės bei žaliosios arbatos ekstraktų ir kitų paakių odai naudingų ingredientų. Jis gali padėti pašviesinti patamsėjusius paakius, sumažinti nuovargio požymius ir patinimą, pigmentines dėmes ir raukšles, padidindamas odos audinių tankį, stangrumą bei paskatindamas kolageno gamybą, pagerindamas drėkinimą ir nuramindamas odą.

Alerginis sezoninis konjuktyvitas

Alerginis sezoninis konjuktyvitas turi įtakos paakių išvaizdai, nes jis sukelia uždegimą ir nulemia paakių odos niežulį, kuris skatina trinti akis. Dėl šios priežasties ima trūkinėti kraujagyslės ir gali atsirasti kraujosruvos. Susidariusioms kraujosruvoms užgijus, lieka hemoglobino sudedamosios dalies – pigmentinio hemosiderino, todėl po akimis ima matytis tamsios žymės. Tačiau dažnai, net ir netrinant akių, paakiai patamsėja dėl paties uždegimo.

Kontaktinis dermatitas

Sergant kontaktiniu dermatitu, po akimis gali atsirasti tamsūs ratilai, nes paakių oda yra labai plona. Neretai po kontaktinio dermatito atsiranda použdegiminė hiperpigmentacija. Todėl, sergant šia odos liga, reikėtų pašalinti jos atsiradimo priežastį, išsiaiškinant, kam esate alergiški, ir taip pat atitinkamai pakoreguoti savo kasdienės veido odos priežiūros procedūras.

Sveikatos būklė

Nors sveikatos būklė retais atvejais būna tamsių ratilų po akimis priežastimi, jie atsiranda sergant anemija, taip pat dėl prastos mitybos, vitaminų trūkumo, metabolinių sindromų ir kitų veiksnių. Jei, pašalinus šiuos veiksnius, nepavyksta pasiekti norimo rezultato, rekomenduojama kreiptis į gydytoją.

Kaip sumažinti tamsius ratilus po akimis?

Yra ne viena priemonė ir ne vienas sprendimas, galintis padėti kovoti su tamsiais ratilais po akimis net ir namų sąlygomis bei įprastinėmis priemonėmis.

  • Pasitelkite arbatos maišelius. Po akimis padėkite šaltos arbatos maišelius. Tai gali pagerinti kraujotaką, nes arbatoje yra kofeino ir antioksidantų.
  • Dėkite šaltus kompresus. Labai nesudėtinga priemonė, padedanti sumažinti vokų paburkimą ir tamsių ratilų atsiradimą, yra uždėti ant akių šaltus šaukštus. Tai padeda sumažinti išsiplėtusias kraujagysles.
  • Naudokite agurkų griežinėlius. Kartas nuo karto galima pasinaudoti ir agurkų griežinėliais, nes agurkuose yra daug vitamino C ir vandens.
  • Stenkitės pakankamai miegoti. Kiekvieną naktį turėtumėte miegoti bent 7 valandas – tai padės sumažinti tamsių ratilų po akimis atsiradimo tikimybę.
  • Miegokite ant daugiau nei vienos pagalvės. Miegoti turėtumėte ant aukštesnės pagalvės arba daugiau nei vienos pagalvės. Tai leis išvengti po akimis besikaupiančių skysčių, dėl kurių patinsta paakiai.
  • Masažuokite paakių sritį. Veido procedūros, kurių metu masažuojama akių sritis, gali padėti pagerinti kraujotaką.
  • Naudokite makiažo priemones. Naudokite po akimis esantį maskuoklį ir makiažo pagrindą, kad suvienodintumėte odos spalvą ir paslėptumėte tamsius ratilus.
  • Atsisakykite žalingų įpročių. Vartojant per daug alkoholio sutrinka kraujotaka, o rūkymas paspartina odos senėjimo procesus, todėl atsisakykite žalingų įpročių, jei norite išvengti tamsių ratilų po akimis.

Taip pat tamsių ratilų po akimis mažinimui galima pasitelkti ir įvairias papildomas gydymo ir odos priežiūros priemones.

  • Vietinio poveikio kremai ir balinamosios priemonės. Tamsių ratilų po akimis mažinimui galima naudoti ir vietinio poveikio kremus, pvz., kurių sudėtyje yra vitamino C. Taip pat galima rinktis ir balinamąsias priemones, tokias kaip hidrochinonas.
  • Odos šveitimas. Veido odos priežiūrai turėtų būti naudojami ir šveitikliai. Siekiant sumažinti pigmentaciją paakių srityje, galite rinktis šveitiklius, kurių sudėtyje yra alfa-hidroksirūgščių.
  • Apsauga nuo saulės. Siekiant sumažinti tamsių ratilų po akimis tikimybę ir apsaugoti nuo jau esamų tamsių ratilų padidėjimo, būtina kasdien naudoti apsauginį kremą nuo saulės, kuris apsaugotų ir paakių odą. Kartu nereikėtų pamirši nešioti akinius.
  • Audinių užpildai. Injekcinių užpildų, pvz., hialurono rūgšties, pagalba išlyginama paakių oda ir padidinama jos apimtis.
  • Lazerinė terapija. Lazerinės terapijos procedūros, kurių metu patempiama ir atnaujinama oda, gali būti veiksmingos.

Pabaigai

Tamsūs ratilai po akimis paprastai nėra ligos požymis ir nekelia pavojaus sveikatai, tačiau jie gali kelti diskomfortą. Todėl vertėtų imtis veiksmingų priemonių, padedančių sumažinti arba visiškai pašalinti tamsius ratilus po akimis, tokiu būdu pagerinant ir bendrą veido odos išvaizdą.

Produktai paakims