Kaip teisingai sluoksniuoti veido odos priežiūros priemones

Grožio priežiūros priemonių rinkoje odos priežiūros produktų pasiūla nuolat auga ir kasmet atsiranda vis naujų produktų. Norint užtikrinti sėkmingą kasdienės odos priežiūros procesą, iš tikrųjų gali būti nelengva teisingai pasirinkti ir sluoksniuoti veido odos priežiūros priemones.

Galite naudoti labai kokybiškus produktus, tačiau jei jie bus naudojami netinkama eilės tvarka arba pasirinktas produktas neatitiks jūsų odos tipo ir būklės, grožio priežiūra gali tapti  neveiksminga, o kartais galite net pakenkti savo odai. Norime pateikti jums kelias įžvalgas apie tai, kaip teisingai sluoksniuoti odos priežiūros priemones ir pasiekti optimalų rezultatą.

Kodėl svarbu tinkamai sluoksniuoti odos priežiūros priemones?

Teisingas kasdienės odos priežiūros priemonių sluoksniavimas yra svarbus dėl daugelio priežasčių, įskaitant šias:

  • Pagerėja būtinų medžiagų įsisavinimas. Jei pasirūpinsime teisinga odos priežiūros priemonių sluoksniavimo tvarka, oda daug geriau įsisavins jose esančios naudingas medžiagas.
  • Saugiai suderinami skirtingi ingredientai. Kadangi mūsų odos priežiūros procesą sudaro ne viena priemonė, pasižyminti skirtingomis sudedamosiomis dalimis, būtina žinoti, kokie veiklieji ingredientai gali būti saugiai naudojami kartu, o kurių maišyti nevertėtų. Teisingas skirtingų produktų sluoksniavimas padeda užtikrinti, kad nekiltų alerginių reakcijų ir vienos medžiagos neigiamai nepaveiktų kitų.
  • Geriau veikia odos priežiūros priemonių veikliosios medžiagos. Teisingai sluoksniuojant odos priežiūros priemones užtikrinama, kad jose esančios veikliosios medžiagos veiksmingai atliktų savo darbą, sprendžiant odos problemas ir gerinant jos būklę.

Veido odos priežiūros priemonių naudojimo eiliškumas

Veiksminga odos priežiūra – tai tinkamų produktų naudojimas tinkamu laiku ir teisinga eilės tvarka. Odos priežiūros procese svarbu atsižvelgti į tai, ko reikia būtent jūsų odai, orientuojantis į konkrečių odos problemų sprendimą. Labai svarbu, kad pasirinkti odos priežiūros produktai, atitiktų konkretų odos tipą ir problematiką. Atliekant kasdienes odos priežiūros procedūras, svarbu laikytis tinkamos odos priežiūros priemonių naudojimo eilės tvarkos pagal jų poveikį odai.

Odos valiklis

Prieš tepdamos ant odos bet kokius jos priežiūrai skirtus produktus, visų pirma nuo veido odos pašalinkite visus nešvarumus (įskaitant makiažą!). Norint, kad jūsų naudojamuose produktuose esantys ingredientai tinkamai įsigertų į odą, ji turi būti visiškai švari. Tam galite naudoti švelnų odos valiklį, atitinkantį jūsų odos tipą. Jį reikėtų naudoti prieš odos priežiūros procedūrą ryte ir vakare.

Odos šveitiklis

Reguliarus odos šveitimas du – tris kartus per savaitę padeda pašalinti negyvas odos ląsteles ir pagerinti odos tekstūrą. Jei oda bus lygi ir ant jos nebus nešvarumų, į ją lengviau įsigers naudojamos priežiūros priemonės ir jų poveikis bus didesnis. Odos šveitimui galima rinktis tiek fizinį, tiek cheminį šveitiklį, pavyzdžiui, alfa hidroksirūgštis (AHA) arba beta hidroksirūgštis (BHA), kuri šveičia, šviesina ir drėkina odą. Svarbu pažymėti, kad jei paprastai naudojate retinolį, tomis dienomis, kai šveisite odą, jo nenaudokite, nes galite sudirginti odą. O jei norite natūralios retinolio alternatyvos, kuri nedirgina odos ir nesukelia šalutinių poveikių, retinolį jūsų odos priežiūros procedūrose gali pakeisti bakučiolis.

Tonikas

Pagrindinė šiuolaikinių veido odos tonikų paskirtis yra paruošti odą grožio priežiūros priemonių ingredientams, kad jie geriau įsigertų į odą. Kokybiškuose tonikuose yra švelnių ir odą drėkinančių ingredientų, kurie padeda veiksmingai puoselėti sausą odą, gydyti aknę, šalinti nelygumus.

Pažymėtina, kad tonikas nėra privaloma odos priežiūros sudedamoji dalis. Tačiau jei norite jį naudoti, sausai odai ieškokite toniko su AHA (alfa hidroksirūgštimi, pvz., glikolio rūgštimi), o riebiai odai – su BHA (beta hidroksirūgštimi, pvz., salicilo rūgštimi), kurios palaipsniui atkemša odos poras, saugo nuo spuogų, skatina spuogų nykimą, mažina raukšles ir randelius bei giliai drėkina veido odą. Nepriklausomai nuo odos tipo, drėkinamąjį toniką turėtumėte naudoti po odos valymo procedūros ant švarios ir sausos odos ryte ar vakare.

Veido kaukė

Jei turite tam tikrą odos problemą, kurią norite pamažu išspręsti, po valymo, šveitimo ir toniko galite naudoti veido kaukę. Veido kaukės gali atkurti apsauginį odos barjerą ir padėti spręsti įvairias odos problemas. Drėkinančiose veido kaukėse paprastai būna tokių medžiagų kaip hialurono rūgštis, kuri odai suteikia daugiau drėgmės. Tuo tarpu su odos senėjimu kovojančių veido kaukių sudėtyje būtų antioksidantų ir peptidų, kurie skatinti kolageno gamybą, stangrina odą, didina jos elastingumą ir mažina smulkias odos raukšles.

Serumas

Kai jūsų veido oda bus tinkamai nuvalyta ir paruošta – metas naudoti serumą. Jei naudosite daugiau nei vieną serumą, juos tepkite atsižvelgdamos į jų konsistenciją, t.y. nuo skysčiausio iki tirščiausio, kad oda juos lengviau įsisavintų. Panaudoje vieną serumą, palaukite maždaug minutę ir tada naudokite kitą serumą, kad juose esančios veikliosios medžiagos tinkamai įsigertų ir atliktų savo funkciją. Serumų naudojimas nėra privalomas, tačiau jų sudėtyje yra labai koncentruotų maistinių medžiagų, antioksidantų ir drėkiklių, kurie yra labai svarbūs gerai odos būklei.

Galima rinktis intensyviai drėkinantį serumą su hialurono rūgštimi, kuris lengvai prasiskverbia į odą ir atkuria jos drėgmės lygį. Jei naudojamos odos priežiūros priemonės kovai su spuogais ar senėjimo požymiais, kurios gali dirginti ir sausinti odą, ją reikėtų ypač gerai sudrėkinti, o tam labai tinka serumai. Jei serume bus ir vitamino C, ląstelės lengviau atsinaujins, bus apsaugotos nuo laisvųjų radikalų daromos žalos, mažės pigmentinių dėmelių, aktyviau gaminsis kolagenas ir formuosis mažiau raukšlių.

Odos dėmelių gydymo priemonės

Norint į savo odos priežiūrą įtraukti priemones, skirtas kovoti su odos dėmelėmis, jas reikėtų naudoti po toniko ir serumų, kai jie jau būna tinkamai įsigėrę į odą, kadangi odos dėmelių mažinimui skirtos priežiūros priemonės yra tirštesnės.

Dažnai odos dėmelių gydymui naudojamas hidrochinonas, kuris balina odą ir pasižymi greitu veikimu, tačiau gali sudirginti jautrią odą, todėl jį rekomenduojama naudoti kas tris dienas, kad būtų galima išsiaiškinti, kaip į jį reaguoja jūsų oda – jei dirginimas neatsiranda, galima naudoti ir kas antrą dieną. Tuo tarpu niacinamidas, gebantis veiksmingai gydyti hiperpigmentaciją ir aknę, stiprinantis odą ir lipidų barjerą, apsaugantis nuo oksidacinio streso ir mažinantis raukšles, yra dar vienas odos dėmelių gydymui vis dažniau pasitelkiamas ingredientas. Niacinamidą galima naudoti kasdien, kadangi jis nesukelia odos dirginimo.

Paprastai odos dėmelių gydymo priemones optimaliausia naudoti nakčiai, nes tokiu metu mūsų organizmas geriausiai atsistato. Tokios medžiagos, kaip minėtas niacinamidas, gali būti naudojamos tiek ryte, tiek vakare, bet pasirinktą odos dėmių gydymo priemonę reikia naudoti prieš tepant drėkinamąjį kremą.

Paakių kremas

Paakių kremai būna skystesni už drėkinamuosius kremus, todėl juos taip pat rekomenduojama naudoti prieš tepant veido odos drėkinamąjį kremą. Tačiau paakių kremas nėra būtina mūsų odos priežiūros proceso dalis. Jei naudojate drėkinamąjį kremą ir apsauginį kremą nuo saulės, akių sritimi pasirūpinate pakankamai. Bet jei manote, kad akių sričiai reikia papildomos pagalbos ir norite veiksmingo odos senėjimo požymių stabdymo, į grožio priežiūrą galite įtraukti ir paakių kremą.

Dažnai manoma, kad paakių kremo sudėtyje turėtų būti retinolio, nes jis padeda mažinti smulkias odos raukšles. Tačiau oda po akimis yra pati jautriausia ir ploniausia, todėl ją galima labai lengvai sudirginti. Šiuo atveju galėtų pagelbėti drėkinamasis keramidų paakių kremas su bakučioliu ir hialurono rūgštimi, kuris nedirgina odos, atstato odos drėgmės balansą, sustiprina odos struktūrą, didina jos elastingumą ir veiksmingai stabdo odos senėjimo procesus.

Drėkiklis

Drėkinamąjį kremą būtina naudoti ryte ir vakare. Visiškai nesvarbu, ar jūsų oda yra labai sausa, ar ypatingai riebi, drėkinamasis veido kremas yra atsakingas už sveiką, gražią ir tinkamai sudrėkintą odą.

Vakare tepkite tirščiausią naktinį kremą – tai paskutinis jūsų odos priežiūros etapas, o rytais po drėkinamojo kremo naudokite apsauginį kremą nuo saulės. Drėkinamasis kremas tinkamai drėkina veido odą ir sulaiko po juo esančius kitų prieš tai naudotų priežiūros priemonių ingredientus ir stiprina jų poveikį.

Galite ieškoti švelnaus drėkinamojo kremo su hialurono rūgštimi, kuris užtikrins optimalų odos drėkinimą, nesukeldamas sunkumo ar riebumo pojūčio. O jei norite lengviau sustiprinti odos lipidų barjerą, sustangrinti ir atstatyti epidermį, paskatinant kolageno gamybą, galite pasirinkti ir veido odą stangrinantį peptidų kremą su aminorūgštimis. Kad ir kokią priemonę pasirinktumėte, prieš darant makiažą reikia palaukti bent penkias minutes, kad ji gerai įsigertų.

Apsauginis kremas nuo saulės

Apsauginis kremas nuo saulės yra paskutinis rytinės odos priežiūros etapas. Galite naudoti tiek cheminį, tiek mineralinį apsauginį kremą nuo saulės. Svarbu, kad jame būtų bent SPF 30 – tokiu būdu veiksmingai apsaugosite odą nuo laisvųjų radikalų ir UVA bei UVB spindulių daromo neigiamo poveikio.

Pabaigai

Susipažinus su odos priežiūros priemonių sluoksniavimo eilės tvarka, ne mažiau svarbu atsižvelgti ir į pasirinktų produktų sudedamąsias dalis, nes kiekvieno žmogaus jautrumas joms gali skirtis. Norint išvengti šalutinio poveikio, prieš įsigyjant naują kasdienės odos priežiūros priemonę, rekomenduojama atlikti odos testą ir įsitikinti, kokia bus odos reakcija. Jei atsakingai žiūrėsite į savo odos priežiūrą ir visus produktus naudosite teisinga eilės tvarka, galėsite daug greičiau džiaugtis norimu rezultatu.