Portulakos ekstraktas – veiksmingas odos priežiūros ingredientas

Portulakos ekstraktas (angl. Portulaca Oleracea Extract) yra gaunamas iš auksinės arba žalios spalvos augalo, panašaus į piktžoles, kuris paprastai vadinamas portulaka. Jis pasižymi stipriu priešuždegiminiu ir raminančiu poveikiu ir yra galingas antioksidantas, kadangi jame yra daug vitamino A, C ir E bei kitų antioksidacinių junginių, pvz., glutationo.

Portulakos ekstrakte taip pat yra daug mūsų odai būtinų medžiagų, tarp kurių yra ir tokie mineralai kaip kalcis, magnis, kalis ir fosforas, aminorūgštys, omega-3 riebalų rūgštys, polisacharidai, beta karotinas, genisteinas ir kt.

Dėl visų naudingųjų komponentų portulakos ekstraktas turi daug naudingų savybių mūsų odai. Jis veikia kaip veiksminga priešuždegiminė ir antioksidacinė priemonė, pasižymi gebėjimu gydyti žaizdas, padeda atjauninti suglebusią ir raukšlėtą odą. Jis taip pat padeda spręsti įvairias odos problemas, tarp kurių yra ir raukšlės bei kiti senėjimo požymiai. Tačiau portulakos ekstrakto nauda odai šiais išvardytais privalumais neapsiriboja, todėl naudinga apie jį sužinoti išsamiau.

Veikia kaip galingas antioksidantas

Portulakos ekstrakte yra daug antioksidantų, kurie padeda veiksmingai kovoti su laisvaisiais radikalais, naikinančiais natūralų odos barjerą ir DNR, sukeliančiais odos ląstelių žūtį ir skatinančiais odos senėjimo procesus. Vitaminas A, B1, B2 ir C gali neutralizuoti laisvuosius radikalus, tokiu būdu apsaugant mūsų odą nuo raukšlių susidarymo.

Turi priešuždegiminį poveikį

Kadangi portulakos ekstrakte yra daug omega-3 riebalų rūgščių. Šios nesočiosios riebalų rūgštys yra labai svarbios dėl savo priešuždegiminio poveikio mūsų odai. Jos veiksmingai malšina odos uždegimą ir slopina išsausėjimo nulemtą odos niežėjimą. Kadangi portulakos ekstraktas padeda mažinti uždegimą ir spartina odos gijimo procesus, jis gali būti gera gydomoji priemonė žmonėms, kurie turi jautrią odą, serga akne, egzema, rožine ar turi kitų odos problemų.

Kovoja su odos senėjimu

Kadangi portulakos ekstrakto sudėtyje yra daug galingų antioksidantų, padedančių stimuliuoti kolageno gamybą ir skatinančių ląstelių atsinaujinimą, sumažėja odoje esančios raukšlės ir net randai. Be to, portulakos ekstraktas skatina odos senėjimą stabdantį fermentą telomerazę, kuris veikia kaip odos regeneracinė priemonė ir apsaugo ląstelių DNR atstatymo funkciją. Taigi, portulakos ekstraktas veiksmingai stabdo odos senėjimą, mažina odos uždegimus, gerina bendrą kraujotaką ir stimuliuoja ląstelių atsinaujinimą, todėl oda atrodo skaistesnė ir lygesnė.

Pasižymi antialerginėmis savybėmis

Portulakos ekstrakte yra daug katecholaminų, pvz., dopamino, L-metil-adrenalino ir kt. Pastarosios medžiagos turi antialerginių savybių, todėl portulakos ekstrakto dėka galima lengviau sumažinti veido odos paraudimus ir odos kapiliarus. Portulakos ekstraktas taip pat slopina odos alergiją, kurią gali sukelti ilgą laiką naudojama hormoninė kosmetika, bei pasižymi įvairiu kitu antialerginiu poveikiu mūsų odai.

Pasižymi stipriu odos regeneraciniu poveikiu

Nustatyta, kad portulakos ekstraktas pasižymi stipriu regeneraciniu poveikiu ląstelių lygmeniu. Portulakoje yra daug antioksidantų, pvz., vitamino C ir E, beta karotino, taip pat yra daug omega-3 riebalų rūgščių, kurios padeda mažinti raukšles. Visi šie ingredientai stimuliuoja veido odą, skatindami jos regeneraciją, ir netgi užkerta kelią būsimiems senėjimo požymiams, nes sumažina UV spindulių žalą odai. Be to, portulakos ekstraktas turi ir priešgrybelinių, priešuždegiminių, antioksidacinių, antimikrobinių ir gydomųjų savybių.

Šviesina odą

Kai mūsų odos ląsteles pažeidžia kenksmingi ultravioletiniai saulės spinduliai, tirozinazė oksiduoja tiroziną ir sukelia odos pigmentaciją. Portulakos ekstraktas slopina tirozinazės aktyvumą ir veiksmingai užkerta kelią melanino sintezei. Be to, portulakos ekstrakte yra daug galingų antioksidantų, tokių kaip vitaminas E, C ir beta karotinas, todėl jis šviesina odą ir mažina UV spindulių žalą, atitolindamas ir odos senėjimo procesus.

Tonizuoja ir lygina odą

Portulakos ekstraktas – tai daugybė omega-3 riebalų rūgščių, kurios yra būtinos, kad ląstelių sienelės būtų pralaidžios maistinėms medžiagoms. Be to, jų sudėtyje yra ir kofermento Q10, kuris tonizuoja odą, padeda išlaikyti jos stangrumą ir lygumą. Portulakos ekstraktas padeda odą atgaivinti, išvalyti ir nuraminti. Jo gaivinančios savybės mažina odos uždegimus ir bėrimus, nuramina saulėje nudegusią odą, kitus odos paviršinius nudegimus, gydo egzemą, vabzdžių įkandimus, odos niežtėjimą ir kt.

Portulakos ekstraktas odos priežiūroje

Portulakos ekstraktas yra saugus ir švelnus visų tipų odos priežiūrai, kadangi jis nedirgina odos. Apie jo toksiškumą iki šiol nėra jokių duomenų. Jame yra daug mūsų odai būtinų vitaminų. Pavyzdžiui, vitaminas A padeda kovoti su bakterijoms, vitaminas C duoda stiprų atkirtį virusams, o vitaminas E kovoja su laisvaisiais radikalais. Portulakos ekstrakte esančios medžiagos padeda gydyti jautrią odą, aknę, egzemą ir kitas odos būkles. Jis taip pat padeda sumažinti ir uždegimą bei pagerina kraujotaką, todėl oda gali lengviau ir greičiau gyti.

Šiandien portulakos ekstraktą galima rasti įvairiose odos priežiūros priemonėse – pradedant drėkinamaisiais veido kremais ir baigiant prausikliais bei serumais. Kokiame odos priežiūros etape ir kaip jis bus naudojamas, priklausys nuo to, kokį odos priežiūros produktą, kurio sudėtyje yra portulakos ekstrakto, jūs pasirinksite naudoti. Tačiau kadangi portulakos ekstraktas yra švelnus, nedirgina ir tinka net labai jautriai odai, jo turinčias odos priežiūros priemones galima naudoti kasdien – ryte ir vakare. Tik svarbu užtikrinti, kad naudojamame produkte nebūtų kitų veikliųjų medžiagų, kurios gali sukelti dirginimą.

Pavyzdžiui, į savo pirminę odos priežiūros dalį galima įtraukti veido odą raminančias prausimosi putas su kofeinu ir hialurono rūgštimi. Jos sudėtyje yra ir alantiono, natrio PCA, portulakos ekstrakto bei kitų odai reikalingų medžiagų. Jis nedirgina odos ir neužkemša porų, kartu puikiai pašalindamas nešvarumus, riebalų perteklių, makiažo likučius ir negyvas odos ląsteles. Šis prausiklis padeda apsaugoti ir odos barjerinę funkciją, mažina raukšles, skaistina odą, skatina kolageno gamybą, ramina odą ir palaiko jos drėgnumą.

Naudinga kasdienę odos priežiūrą papildyti ir drėkinamosiomis priemonėmis, pvz., drėkinančiu keramidų veido kremu su hialurono rūgštimi ir skvalanu, kurio sudėtyje taip pat yra ir taukmedžio sviesto, pantenolio, portulakos ir žaliosios arbatos ekstraktų, makadamijos riešutų aliejaus bei omega 9 rūgščių. Jis yra labai lengvos tekstūros, padeda atstatyti odos drėgmės balansą, sustiprina apsauginį odos barjerą ir atkuria odos struktūrą. Be to, šis drėkinamasis kremas maitina ir ramina odą, padėdamas ją suminkštinti ir sudrėkinti giliuosius odos sluoksnius, kartu padidindamas odos elastingumą ir saugodamas ją nuo žalingų aplinkos veiksnių daromo poveikio.

Norint papildomos pagalbos paakių sričiai, galima pasitelkti drėkinantį keramidų paakių kremą su bakučioliu, hialurono rūgštimi, mango ir taukmedžio sviestais, vitaminu B3, B5, E ir bisabololiu, portulakos ir arbatos ekstraktais bei kitais ingredientais. Jis atstato odos drėgmės balansą, kartu ją intensyviai drėkindamas, užkerta kelią odos senėjimui, apsaugo odą nuo skysčių praradimo, mažina raukšles, ramina paakių odą, didina odos elastingumą ir gerina jos struktūrą.

Pabaigai

Kadangi portulakos ekstraktas neturi jokių šalutinių poveikių, o jo sudėtyje esančios veikliosios medžiagos pasižymi veiksmingu priešuždegiminiu ir antioksidaciniu poveikiu, kartu veiksmingai nuramindamos ir apsaugodamos mūsų odą, jis yra puiki kasdienės odos priežiūros sudedamoji dalis norint išlaikyti sveiką, gražią ir jaunatvišką odą.

Produktai su portulakos ekstraktu