Azelaino rūgštis ir jos didelė nauda veido odai

Azelaino rūgštis (arba dikarboksirūgštis) yra cheminis junginys, natūraliai randamas grūduose, pvz., kviečiuose, miežiuose, rugiuose, taip pat ant odos paviršiaus augančiame grybe Malassezia furfur. Laboratorijoje susintetinta šios medžiagos forma yra labai stabili ir veiksminga veido odos priežiūroje, todėl gali būti naudojama įvairiuose kosmetikos produktuose, įskaitant veido kremus, serumus ir prausiklius.

Azelaino rūgštis pasižymi antimikrobinėmis, priešuždegiminėmis ir keratolitinėmis savybėmis, todėl ji gali būti labai naudinga gydant tokias rimtas odos problemas kaip aknė ir rožinė. Azelaino rūgštis gali atkimšti poras ir išvalyti jas nuo bakterijų, kurios sukelia spuogus ir dirginimą, užkirsti kelią tolesniam spuogų atsiradimui. Be to, ji veiksmingai slopina odos uždegimus, todėl kartu sumažėja ir spuogų matomumas, skatina odos ląstelių apykaitos procesus, todėl oda sparčiau gyja ir sumažėja randai. Azelaino rūgštis slopina ir pigmentinių ląstelių bei melanino gamyboje dalyvaujantį fermentą tirozinazę, todėl padeda užkirsti kelią pigmentacijai ir pašviesina odą.

Kadangi azelaino rūgštis turi itin daug privalumų, verta išsamiau susipažinti su jos nauda mūsų veido odai ir apsvarstyti galimybę įtraukti ją ir į savo kasdienę veido odos priežiūrą.

Gydo aknę

Azelaino rūgštis gali būti veiksminga priemone gydant vidutinio sunkumo ir sunkios formos aknę, kadangi ji pasižymi antibakterinėmis savybėmis ir naikina aknės bakterijas. Ši rūgštis giliai prasiskverbia į odos poras ir sumažina laisvųjų riebalų rūgščių koncentraciją odoje. Tokiu būdu sukuriamos aknės bakterijų dauginimuisi mažiau palankios sąlygos ir kartu sutrikdoma normali aknės bakterijų ląstelinė funkcija, sunaikinant jas iš vidaus.

Be to, azelaino rūgštis yra komedolitinė, t.y. užkertanti kelią ateityje formuotis spuogams. Ji padidina negyvų odos ląstelių apykaitą, todėl jos daug efektyviau pašalinamos nuo veido ir veido odos poros išlieka švarios, jose nesikaupia negyvos odos ląstelės ir riebalų perteklius.

Padeda mažinti dėl aknės susiformavusius randus

Bėgant laikui, aknės paliekami randai patamsėja ir jų vietose pasikeičia odos atspalvis. Azelaino rūgštis stimuliuoja odos ląstelių apykaitą, todėl, ją naudojant, sumažėja aknės paliekamų randų matomumas. Kadangi ši rūgštis slopina ir melanino sintezę, ji taip pat apsaugo odą nuo atspalvio pokyčių. Nors aknės randų gijimas paprastai būna ilgas procesas, azelaino rūgštis gali būti labai veiksminga priemone, kurią naudojant, aknės palikti randai mažėja ir išsilygina. Ji taip pat pagreitina ir odos ląstelių regeneraciją bei paskatina kolageno gamybą, todėl greičiau pašalinami odos pažeidimai.

Padeda nuo hiperpigmentacijos ir melazmos

Neretai po aknės protrūkių ar jų metu kai kuriose veido odos vietose pasireiškia hiperpigmentacija. Tuo tarpu azelaino rūgštis padeda sustabdyti spalvą pakeitusių odos ląstelių dauginimąsi ir sumažinti aknės sukeltą hiperpigmentaciją.

Azelaino rūgštis labai veiksmingai gydo ir melazmą, kurią sukelia padidėjusi melanino gamyba, kadangi ši rūgštis geba pašviesinti melanino išbalintą odą. Be to, ji mažiau dirgina ir sausina odą, todėl hiperpigmentacijos ir melazmos gydymo atveju puikiai tinka jautriai odai.

Rožinės gydymas

Dėl azelaino rūgšties priešuždegiminių savybių ji tampa labai veiksminga priemone gydant rožinę, nes mažina šios odos problemos sukeliamą patinimą, pažeidimus, kraujagyslių matomumą, paraudimus ir palengvina skausmingus odos bėrimus. Be to, azelaino rūgštis geba neutralizuoti laisvuosius radikalus ir veiksmingai naikina odai kenksmingas bakterijas, dėl kurių formuojasi į spuogus panašūs odos iškilimai.

Azelaino rūgšties naudojimas

Azelaino rūgštį galima naudoti visų tipų veido odos priežiūroje. Ją galima lengvai įtraukti į savo kasdienės veido odos priežiūros planą, nes ši rūgštis yra švelnus ingredientas, tačiau, prieš pradedant naudoti bet kokią naują veido odos priežiūros priemonę, įskaitant ir azelaino rūgšties turintį produktą, vertėtų elgtis atsargiai.

Kai kurie žmonės, savo veido odos priežiūroje pradėję naudoti azelaino rūgštį, susiduria su odos paraudimais ir sudirgimais. Todėl pradžioje ypatingai svarbu nepersistengti ir azelaino rūgšties turintį produktą naudoti po truputį, t.y. laipsniškai didinant naudojimo dažnumą, kad odai būtų lengviau prisitaikyti ir pradėti toleruoti šią rūgštį.

Nors azelaino rūgštis yra švelni, tačiau ji gali turėti šalutinį poveikį, įskaitant odos deginimą ar dilgčiojimą, odos sausumą ar paraudimą, odos lupimąsi, taip pat retais atvejais gali būti pastebimas ir pleiskanojimas, patinimas ar dirginimas. Tačiau atlikti tyrimai rodo, kad tokie šalutiniai azelaino rūgšties poveikiai bėgant laikui mažėja, nes mūsų veido oda geba prisitaikyti prie šios rūgšties ir palaipsniui ima ją lengviau toleruoti.

Nors azelaino rūgšties naudojimo atveju gali prireikti šiek tiek daugiau laiko, kol oda prie jos pripras, vis dėlto, ši rūgštis gali būti puikus sprendimas žmonėms, kurių oda kenčia nuo aknės, tačiau netoleruoja tokių medžiagų, kaip salicilo rūgštis, retinolis ar benzoilo peroksidas.

Todėl azelaino rūgštis yra labai naudinga ir jautrią veido odą turintiems žmonėms, kurie savo odos priežiūroje negali naudoti jau minėtų medžiagų. Be to, ji tinkama ir nėščioms ar krūtimi maitinančioms moterims, kurioms reikia spręsti aknės problemas. Azelaino rūgštis yra laikoma saugia alternatyva su akne kovoti paprastai naudojamiems ingredientams. Tačiau, sergant egzema, visų pirma rekomenduojama pasitarti su savo dermatologu, ar azelaino rūgštis galėtų būti tinkama priemone jūsų veido odos būklės atveju.

Jei, naudojant veido odos priežiūros priemonę, kurios sudėtyje yra azelaino rūgšties, pasireiškia tam tikras šalutinis poveikis, jos naudojimą reikėtų nutraukti arba sumažinti naudojimo dažnumą, atsižvelgiant į tai, su kokiu ir kokio intensyvumo šalutiniu poveikiu buvo susidurta. Jei šalutiniai poveikiai kartojasi ir jų intensyvumas nemažėja, reikėtų kreiptis į dermatologą, kuris galėtų patarti, kokie sprendimai galėtų būti tinkamiausi jūsų veido odai.

Taip pat labai svarbu ir tai, kad, naudojant azelaino rūgštį, dėl kurios oda gali tapti šiek tiek plonesnė, į savo kasdienę veido odos priežiūrą nebūtų pamirštama įtraukti ir plataus spektro apsauginio kremo nuo saulės, kurio SPF būtų ne mažesnis kaip 30, kuris apsaugotų jūsų veido odą nuo kenksmingų ultravioletinių (UV) saulės spindulių, galinčių pažeisti odą, ją išsausinti, nulemti ankstyvą odos senėjimą ir net padidinti odos vėžio riziką.

Azelaino rūgštis yra laikoma saugia medžiaga ilgalaikiam naudojimui veido odos priežiūroje. Be to, ji gali būti lengvai derinama ir su kitais odos priežiūros priemonėse naudojamais ingredientais, todėl yra labai veiksminga pagalbininke kasdienės veido odos priežiūroje.

Žodis pabaigai

Azelaino rūgštis yra natūrali rūgštis, kuri yra daug švelnesnė nei daugelis veido odos priežiūros priemonių sudėtyje dažnai aptinkamų rūgščių, naudojamų aknei gydyti. Nors, naudojant azelaino rūgštį, reikia laiko, kol bus galima pamatyti pirmuosius rezultatus, įtraukta į veido odos priežiūros procesą ji gali būti labai naudinga visų tipų odai.

Azelaino rūgšties savybių dėka galima daug efektyviau kovoti su akne, slopinti uždegimus, gydyti rožinę, mažinti hiperpigmentacijos ir melazmos požymius, normalizuojant odos atspalvį, sumažinti randus, paskatinti veido odos ląstelių apykaitos ir odos gijimo procesus bei nuraminti ir apsaugoti odą.