Aparatinės veido procedūros : darsonvalizacija, mikrodermabrazija ir ultragarso terapija

Šiais laikais turime didelį pasirinkimą renkantis aparatines veido procedūras. Pastoviai kuriami nauji aparatai, kurie suteikia galimybę, atsižvelgus į odos ir sveikatos būklę, parinkti tinkamą veido procedūrą. Vienos iš plintančių aparatinių veido procedūrų: darsonvalizacija, mikrodermabrazija ir ultragarso terapija. Šios procedūros vis dažniau rekomenduojamos žmonėms, kurie stengiasi išlaikyti jaunystės grožį ir pašalinti jiems matomus trūkumus. Todėl svarbu žinoti, kaip veikia šios aparatinės procedūros mūsų organizmą.

Darsonvalizacija

Pagrindiniu gydomuoju ir biologiniu faktoriumi šioje procedūroje laikomas aukšto dažnio elektros srovės sukeltas kibirkščiavimas, kuris pagal intensyvumą gali būti visiškai nejuntamas ir nesukelti jokių subjektyvių pojūčių iki kibirkščiavimo, kuris audinius veikia prideginamai.

Svarbus faktorius – kraujotakos suaktyvinimas. Vietinis kraujotakos perskirstymas prasideda procedūros metu ir dar ilgai lieka po procedūros. Aukšto dažnio srovės suaktyvina kraujo cirkuliacinį ciklą, padidėja venulių sienelių tonusas, pagerėja kraujotaka ir limfotaka, vietinės kraujotakos stimuliavimas, audinių perfuzijos stiprinimas, patinimų rezorbcija, kraujo ir limfos suaktyvinimas skatina šlakų ir įrimo produktų išsiskyrimą, deguonies pasisavinimą, stimuliuoja ląstelių energetinius procesus. Padidėja metabolizmo procesai visuose odos elementuose: plauko maišelyje, riebalinėse liaukose, nago guolyje ir pačiame nage.

Veikiant aukšto dažnio srovėms atliekamos odos jauninimo procedūros. Padidėja turgoras, elastingumas, lėčiau atsiranda raukšlės, stimuliuojamas plaukų augimas, normalizuojasi riebalinių liaukų veikla, turintiems riebiąją seborėją gerina būklę sausindamas. Ozono išsiskyrimas procedūros metu turi bakteriostatinį poveikį, tad puikiai tinka mišriai ir problematiškai odai, norint sustabdyti bkaterijų plitimą. Ilgiau atliekant procedūras išlieka tik bakteriostatinis poveikis, o didinant galingumą ir poveikio laiką žūna mikrobinė flora, todėl procedūra plačiai taikoma esant žaizdoms ir įvairiems odos pažeidimams.

Darsonvalio aparatai generuoja aukšto dažnio srovę, tai srovė aukšto voltažo, bet mažo intensyvumo. Šios srovės taikomos organizmui per skirtingų paviršių elektrodus, kai aukšto dažnio srovė eina per vakuuminius, stiklinius elektrodus, ji skleidžia mėlyną šviesą, jei stikliniai elektrodai užpildyti neonu, jie spindės oranžine spalva.

Elektrodai būna vamzdelio formos, taškinai – karpų, papilomų prideginimui, išlenkti – kūnui, šukos – plaukams.

Efektas, naudojant aukšto dažnio sroves, visada priklauso nuo parinktos procedūros. Jos metu sukeliami šie fiziologiniai reiškiniai:

  • Terminis nežymus temperatūros pakilimas padidina ląstelių metabolizmą, taip pat padidinamas deguonies pasisavinimas;
  • Plečiasi kraujagyslės ir stimuliuoja kraujotaką;
  • Raminamai ir tiesiogiai veikia nervų šakneles;
  • Turi antibakterinį ir antiseptinį poveikį. 

Darsonvalizacijos indikacijos

Darsonvalis taikomas esant tokioms odos problemoms, kaip odos stangrumo praradimas, išsiplėtusios poros ir padidėjusi riebalinių liaukų sekrecija, celiulitas, raukšlės, spuogai, infiltratai ir komedonai. Darsonvalio panaudojimas padeda atstatyti kraujotaką, pagerina medžiagų apykaitą, padidina odos tonusą ir pralaidumą. Aparatas naudojamas norint normalizuoti riebalinių ir prakaito liaukų darbą, sumažinti uždegiminius procesus.

Darsonvalizacijos kontraindikacijos

  • nėštumas (nepriklausomai nuo termino)
  • amžius iki 6 metų
  • gerybiniai ir piktybiniai dariniai, ypač ant odos
  • alergija elektros srovės poveikiui
  • širdies ir kraujagyslių ligos, pirmiausia, aritmija ir širdies nepakankamumas
  • kardiostimuliatoriai
  • psichikos sutrikimai
  • kuperozė
  • hirsutizmas
  • sunkaus laipsnio hipertonija
  • kraujo krešumo sutrikimai
  • aukšta temperatūra
  • tromboflebitas
  • epilepsija
  • tuberkuliozė.

(!) Atkreipkite dėmesį, kad elektros srovė bet kokiu pavidalu kelia pavojų organizmui ir gali pakenkti. Naudojant darsonvalį, srovė veikia ne tik paviršinius audinius, bet ir kitus organus, ypač širdį, raumenis ir nervus, ir gali paveikti jų darbą. Kalbant apie nėštumą, elektros srovė gali didinti gimdos tonusą, kas gali sukelti priešlaikinį gimdymą.

MIKRODERMABRAZIJA

Mikrodermabrazija – odos raginio sluoksnio šlifavimas (eksfoliacija), atliekamas specialiais mikrodermabrazijos aparatais.

Procedūra  nėra labai skausminga ir nereikia anestezijos. Tai odos šveitimas (gludinimas) neskausmingu būdu, panaudojant aliuminio oksido mikrokristalus su vakuuminiu siurbimu. Specialiu antgaliu paduodami aliuminio oksido mikrokristalai tarsi bomborduoja odos paviršių, suardydami paviršinį odos ląstelių sluoksnį, o po to vakuumine pompa susiurbiami į specialų konteinerį. Nuo įprastinio šveitimo ar cheminio odos šveitimo rūgštimis mokrodermabrazija skiriasi tuo, kad šiuo atveju kryptingas mikrokristalų srautas odos paviršiuje sukelia vien mikrotraumas, tarp kurių išlieka nepakitę odos ploteliai, todėl nesusidaro ištisinė žaizda, ir oda tose vietose greitai gyja bei atsinaujina. Po procedūros odoje matomas paraudimas ir nežymus paburkimas, kurie dažniausiai pranyksta po kelių valandų. Vėliau per keletą dienų suardytas raginių ląstelių sluoksnis nusilupa, todėl oda gali šiek tiek pleiskanoti, šerpetoti.

Rekomenduojamas 6-8 procedūrų kursas, nors teigiami pokyčiai pastebimi jau po pirmųjų kelių procedūrų. Rezultatai nėra ilgalaikiai, todėl procedūrų kursą siūloma kartoti 1-2 kartus per metus.

Mikrodermabrazijos metodai

  1. MDA kristalais – cinko arba aliuminio oksido kristalais.
  2. Deimantinė MDA – spec. deimantiniais antgaliais.
  3. Mikrodermabrazija namų sąlygomis – mažo galingumo MDA aparatai, naudojami namų sąlygomis.

Ankščiau buvo naudojama tik odos šlifavimas kristalais, tačiau pastaruoju dešimtmečiu vis populiaresnė tampa deimantinė dermabrazija. Aparatų dermabrazijai atlikti įvairovė yra labai didelė, tačiau procedūros rezultatai didžiąja dalimi priklauso nuo ją atliekančio profesionalo patirties ir kompetencijos. Specialistas, prieš pradėdamas procedūrų ciklą privalo nustatyti odos pažeidimų parametrus ir gylį ir reikalingų procedūrų kiekį. MDA gydymo kursas nuo 10 iki 20 seansų.

Deimantinė Mikrodermabrazija 

Odos šlifavimas deimantais yra sparčiai populiarėjanti mikrodermabrazijos procedūra. Jos technologija gana paprastas: oda šveičiama deimantiniais prietaiso antgaliais, o pašalintos negyvos epidermio ląstelės akimirksniu susiurbiamos vakuumu. Procedūra neinvazinė, saugi ir neskausminga. Galima šveisti ir jautrią odą, taip pat zoną aplink akis – iki pat blakstienų. Deimantinio šlifavimo procedūra rekomenduojama ir kuperozės atveju, nes tai – tarsi mankšta kraujagyslėms, ilgainiui jos tampa stipresnės. Šlifavimas – puiki raukšlių profilaktika: gerėja kraujotaka, spartėja kolageno bei elastino gamyba, oda tiesiog džiaugiasi atsikračiusi negyvų ląstelių sluoksnio, lengviau kvėpuoja ir greičiau atsinaujina, daug geriau pasisavina kosmetikos priemones. Jei procedūra atliekama reguliariai, raukšlės formuojasi kur kas lėčiau, būna mažiau matomos. Deimantinė mikrodermabrazija padeda spręsti šias odos problemas: odos reljefo nelygumai, išsiplėtusios poros, pigmentinės dėmės, akne pažeista oda, nešvari bei pavargusi oda, mimikos raukšlės bei smulkios raukšlytės.

Mikrodermabrazija kristalais

MDA leidžia jums atlikti paviršutinį raginio sluoksnio pylingą, šalinant jo perteklių mechaniškai nutrinant negyvas ląsteles. Rankinis įtaisas pridedamas prie odos kartu su mikro jungikliu ir kristalų srovė atsitrenkia tiesiai į odos paviršių. Kristalai kartu su šlifuojamosiomis medžiagomis gali greitai ir švelniai pašalinti epidermines ląsteles sluoksnis po sluoksnio. Naudoti kristalai ir negyvos odos ląstelės pašalinamos veikiant vakuumui.

Vakuumas papildomai padeda stimuliuoti mikrocirkuliaciją, todėl suaktyvėja maisto medžiagų tiekimas, būtinas fibroblastų ir kolageno gamybai. Padidintas kraujo tiekimas į epiderminius sluoksnius skatina odos regeneraciją. MDA taip pat turi tiesioginį efektą limfinei sistemai. Limfos tėkmė yra pagreitinama, tuo būdu pašalinant panaudotus nereikalingus produktus. Odos tonusas puikiai pagerinamas stimuliuojant išsekusią odą. Idealiai tinka klientams, kenčiantiems nuo maišelių po akimis.

Šlifavimo gylis 2 yra apie 15-20 mikronų, taip sudaroma labai švelni ir trumpalaikė eritema (odos paraudimas). Taip atliekama kontroliuojama raginio sluoksnio eksfoliacija koreguoja paviršiaus nelygumus. Epiderminės abrazijos (šlifavimo) lygis gali kisti, keičiant kristalų, atsitrenkiančių į odą, greitį.

Duomenyse apie aliuminio oksidą sakoma, kad ši medžiaga yra inertiška ir netoksiška, nesukelianti nepalankių reakcijų esant kontaktui su oda. Kristalai yra netaisyklingos formos ir itin tvirti. Jie yra inertiškos medžiagos, su puikiomis šlifuojamosiomis savybėmis. Rekomenduojamas 6-8 procedūrų kursas, nors teigiami pokyčiai pastebimi jau po pirmųjų kelių procedūrų. Rezultatai nėra ilgalaikiai, todėl procedūrų kursą siūloma kartoti 1-2 kartus per metus.

MDA klinikinis taikymas

  • mažinami nedideli senėjimo ženklai, tokie kaip raukšlės, siūlomas bendras senstančios odos atjauninimas. Stimuliuojami fibroblastai kolageno reprodukcijai.
  • Bendras odos atjauninimas, suteikiantis geresnį odos tonusą, elastingumą ir raumenų tonusą.
  • Didinamas biologiškai aktyviųjų medžiagų įsiskverbimas po gydymo.
  • Idealiai tinka odai su atviromis poromis, komedonais bei inkštiruotai odai.
  • Gilesnė eksfoliacija tinka sustorėjusiai, su trūkumais ir inkštirų randais odai.
  • Padeda pašalinti nenorimas pigmentacijos dėmes.
  • Mikrodermabrazija gali būti naudojama randų šalinimui, kai randai paviršiniai, bet yra mažiau veiksminga giluminiams randams.
  • Viso kūno eksfoliacija siūlo celiulito gydymą, vakuumu skatinant limfinį drenažą.
  • Gali būti naudojama gydyti labai ploną odą po akimis, sukuriant limfinio drenažo efektą švelniu vakuuminiu veiksmu.
  • MDA nepanaikins strijų. Tačiau reguliarios procedūros pagerins odos būklę veikiamos srityse, padarys strijas mažiau matomas. Randų audinys neturi būti gydomas iki visas uždegimas išnyks iš tos srities. Reguliarios MDA procedūros padės pagerinti strijų išvaizdą, sukurdamos balinamąjį efektą supančiam randą audiniui, taip pat sumažindamos bet kokias pigmentacijos problemas, kurios dažnai daro striją labiau pastebimą.
  • Naudojamos prieš ir po chirurginių operacijų arba lazerių operacijų, procedūros padės atsirasti naujoms odos ląstelėms.

Būtina atlikti odos alergijos testą prieš procedūrą mažame plote.

Kontraindikacijos MDA:

  • Egzema, odos uždegimas.
  • Psioriazė
  • Pūlinukai
  • Jei oda sudirginta, nepriklausomai nuo sudirginimo pobūdžio.
  • Po gydymo rūgštimis, arba preparatais turinčiais vitamino A arba jo išvestinių produktų. Po saulės nudegimų.

Odos priežiūra po MDA

Kosmetologai privalo patikrinti pH bet kokio produkto, kurį jie ruošiasi naudoti po MDA. Žemas rūgštinis pH sukels sudirginimą ir gėlimą, kaip ir produktas su aukštu šarminiu indeksu, tinkami produktai su pH nuo 4,5 iki 7, kurie sudėtyje turi keramidų, riebiųjų rūgščių ir lipidų, kurie atstato odos apsauginį barjerą. Odos priežiūros produktai, kurie savo sudėtyje turi didelį procentą botaninių ir eterinių aliejų nėra tinkami naudoti po MDA, nes kai kurie ingredientai gali sukelti alergiją.

Yra svarbu, kad būtų naudojami produktai, kurie pakeičia ar papildo drėgmę odoje, taip užkirsdami kelią sausumui ir pleiskanojimui. Būtina naudoti kremą su apsauginiu SPF faktoriumi. Negalima drauge su mikrodermabrazija atlikti procedūras su AHA rūgštimis, bei naudoti produktus su AHA rūgštimis namuose.

ULTRAGARSO TERAPIJA 

Ultragarsas -  tai mechaniniai virpesiai, kurių dažnis yra virš 20 kHz. Priklausomai nuo savo savybių (dažnis, amplitudė, stipris ir t.t.) gali būti naudojimas nuo metalo pjaustymo ir suvirinimo iki echolokacinio inkstų akmenų skaldymo.

Ultragarso terapija vadinamas gydomasis ultragarso taikymas. Ultragarsas priskiriamas aktyviems fiziniams veiksniams, daug metų naudojamiems fizioterapijoje ir kosmetologijoje, turi daugiasluoksnį poveikį organizmui. Per įvairius veikimo mechanizmus, jis sukelia ir stiprina kompensavimo – atkūrimo ir apsaugos - prisitaikymo procesus,  o esant pakankamam intensyvumui - turi ardomąjį poveikį audiniui.

Įsiskverbimo gylis

Ultragarso bangų įsiskverbimo gylis yra nustatomas pirmoje eilėje pagal dažnį - kuo aukštesnis dažnis, tuo geriau jį sugeria audiniai ir dėl to įsiskverbia į mažesnį gylį:

  • Aukšto dažnio ultragarsas - apie 3000 kHz - įsiskverbia į 1-2 cm gylį.
  • Vidutinio dažnio ultragarsas – apie 800 kHz - įsiskverbia į 4-6 cm gylį.
  •  Žemo dažnio ultragarsas - apie 22 kHz, - įsiskverbia į 8-10 cm gylį.

Tuo pačiu metu, ultragarso įsiskverbimo gylis per odą į kūno audinius taip pat priklauso nuo kitų parametrų, pavyzdžiui,- nuo bangos formos. Taigi, ultragarsinio valymo metu taikomi 22-44 kHz dažniai, bet su skersinės formos garso bangomis, jos įsiskverbia į gylį ne didesnį kaip 0,2 mm.

Ultragarso absorbcija

Kuo daugiau audinys sugeria ultragarso, tuo didesnis jam sukeliamas poveikis.

  • Silpnai sugeria ultragarsą poodiniai riebalai ir kiti audiniai, gausiai turintys skysčių;
  • Vidutiniškai - raumenys ir nervai;
  • Maksimaliai - kremzlės ir kaulai.

Patologiniai audinio pokyčiai žymiai pakeičia ultragarso energijos absorbciją. Jei yra audinio  sutankėjimų (randai ant odos, fibrozinių elementų riebaliniame audinyje esant celiulitui vystymasis ir t.t.), tada ultragarso energijos sugeriamumas būna didesnis nei įprastai. Jei patologinis procesas audiniuose lydimas edemomis  - absorbcijos mastas sumažėja.

TERAPINIAI ULTRAGARSO VEIKIMO MECHANIZMAI

"Įaudrinimo" efektas: pasiekiamas perduodant mechanines vibracijas į įgarsintas ląsteles ir ląstelinių struktūras, kas sukelia ląstelių būklės destabilizaciją. Dėl pakaitinio akustinio slėgio atsiranda mikrovibracijos, kurios sukuria ląstelių mikro-masažo poveikį, yra stimuliuojama ląstelių funkcija, stebimas padidintas ląstelių membranų pralaidumas.

Šiluminis poveikis: yra mechaninės energijos transformacijos į šilumą, rezultatas. Esant žemam ultragarso intensyvumui, kuris naudojamas fizioterapijoje, išreikštas nežymiai (temperatūra padidėja mažiau kaip 1 ° C). Šiluma kaupiasi daugiausia įvairių terpių sąsajų ribose, dėl jų skirtingo akustinio pasipriešinimo, o taip pat audiniuose, kurie pasižymi maksimalia garso absorbcija (kaulų, kremzlių).

Audinių švytėjimas – liuminescencija: įvyksta ultragarsu veikiant skystoje terpėje. Ultragarsas 800-1000 Hz dažnio ir esant 0,05 W/сm2 intensyvumui, kai kuriais atvejais sukelia vandens, kraujo ir kai kurių kitų skysčių švytėjimą. Poveikis ultragarsu kraujo chemoliuminescencijai sieja su elektros - kvantiniais reiškiniais molekuliniam lygmenyje.

Kavitacija: Ultragarso virpesių paplitimas, kaip žinoma, įvyksta dėl periodinio terpės suspaudimo ir iškrovimo. Jei ultragarso bangų intensyvumas yra pakankamai didelis (3-4 W/сm2), tai iškrovos vietose įvyksta skysčio atotrūkis bei susiformuoja tuščiaviduriai tarpai - kavitaciniai burbuliukai. Šie burbuliukai greitai užsidaro - subliūkšta dėl sekančio suspaudimo poveikio, kurį lydi vietinis temperatūros padidėjimas, didelių mechaninių jėgų išsivystymas, pakankamų biologinių objektų suardymui.

Ardantis poveikis: 0,8-1,2 W/сm2 intensyvumas gali sukelti mikroskopinį ląstelių struktūrų sunaikinimą, o esant 2,5-3 W/сm2 intensyvumui atsiranda nekrozės dėl šiluminio ir ypač kavitacinio poveikių.

Baktericidinis poveiki:. Ardantis ultragarso poveikis sukelia mikroorganizmų ląstelių apvalkalų ir vidaus struktūrų pažeidimus. Įvairūs mikroorganizmai turi nevienodą jautrumą ultragarsui: jautriausios - leptosporos ir labiausiai atsparus  - stafilokokai. Yra įrodymų, kad ardantis ultragarso virpesių poveikis apima net virusus.

Rūgštingumo pokyčiai: Dėl ultragarsinių vibracijų įtakos keičiasi odos, kuri vaidina svarbų vaidmenį barjerinei- apsauginei funkcijai atlikti, rūgštingumas. Ultragarso intensyvumas 0,4-1,2 W/сm2 mažina odos paviršiuje. Poodiniuose riebaluose ultragarso intensyvumas iki 0,2 W/сm2 šarmina Ph , o aukšto intensyvumo ultragarso taikymas -  acidozės kryptimi. Šie pokyčiai yra grįžtami.

Antialerginis (antihistamininispoveikis: pasiekiamas ultragarso veikimo srityje surišant perteklinį histamino kiekį kraujo baltymais ir jo suskaidymu fermentu - histaminase.

Priešuždegiminis poveikis: atsiranda dėl fagocitarinės leukocitų reakcijos padidėjimo, nespecifinio imunologinio organizmo reaktyvumo mechanizmų aktyvinimo.

Depolimerizacijos poveikis: jungiamajam audiniui. Ultragarso veikimo rezultate suminkštėja surandėjęs audinys, didėja jo elastingumas, apsaugo nuo sąaugų susidarymo. Šis ultragarso veiksmas yra terapinio panaudojimo pagrindas, esant sąaugoms ir randėjimo procesams, kontraktūroms.

Analgetinis poveikis: veikiant ultragarsui atsiranda dėl nervinių struktūrų įaudrinimo normalizavimo (redukcijos), periferinių receptorių jautrumo sumažinimo, spazmolitinio veikimo.

Trofinis ir atstatomasis-regeneracinis poveikis: (audinių mitybos pagerinimas ir gijimo procesų juose pagreitinimas). Pasiekiama gerinant kapiliarų prisipildymą krauju, aktyvuojant kraujotaką ir mikrocirkuliaciją audiniuose, stiprina limfos apytaką. Norėdami paskatinti odos defektų (žaizdos, opos) gijimą, naudojam mažo intensyvumo ultragarsą. Kelias dienas prieš planuojamas chirurgines intervencijas ultragarso panaudojimas pagerina rezultatus, pagreitina atsistatymo procesą ir odos defektų gijimą, sumažina galimų komplikacijų vystymąsi.

Ultrasonoforezė (sonoforezė): Veikiant ultragarsui sustiprinamas odos, kraujagyslių, ląstelinių membranų pralaidumas, padidėja vaistinių, gydomųjų preparatų skvarba į odą per tarpląstelinę erdvę ir odos liaukų išvedamuosius latakus.

Ultragarsas taip pat turi teigiamą poveikį periferinei nervų sistemai, nervų ir raumenų struktūrai, raumenų būklei. Todėl jį sėkmingai naudoja kaulų ligoms ir traumoms, minkštųjų audinių, periferinių nervų ligoms gydyti. Ultragarsas veikia centrinės nervų sistemos, endokrininės sistemos ir vidaus organų funkcinę būklę.

Tačiau turėtų būti suprantama, kad ultragarso poveikis žmogaus organizmui negali būti vienareikšmiškai vadinamas "naudingu" faktoriumi. Galima įsivaizduoti tiesioginę analogiją su kitais fiziniais veiksniais, kaip antai temperatūros poveikio: poveikis vandeniu temperatūros iki 30 ° C turės vieną poveikį organizmui, o 100 ° C temperatūros - tai visai kas kita. Taip pat su ultragarsu – gali būti atliekamas ląstelių mikromasažas, viskas priklauso nuo jo ultragarso savybių, poveikio metodikų, todėl atlikti gydomąjį ir/ar kosmetinę ultragarso procedūrą gali tik kvalifikuotas specialistas.