Veiksminga paauglių veido odos priežiūra

Paauglystėje arba brendimo laikotarpiu pasitikėjimas savimi yra ypatingai svarbus, tačiau neretas paauglys tiesiog nori pasislėpti nuo viso pasaulio – ir dažna viso to priežastimi būna atsirandantys spuogai, inkštirai, riebi ar jautri oda. Dėl hormonų pokyčių padidėja riebalinių liaukų aktyvumas, paskatinantis sebumo gamybą, todėl paauglių oda tampa riebi, padidėja poros ir joje atsiranda inkštirų bei spuogų. Aknė – problema, su kuria susiduria daugelis paauglių – gali sukelti tiek fizines, tiek ir psichologines problemas, tokias kaip randai, nerimas, pasitikėjimo savimi stoka ir net depresija.

Aknė ir kitos paauglystei būdingos veido odos problemos yra dažnos ir galinčios sukelti daug rūpesčių, tačiau paauglių veido odos priežiūros patarimų laikymasis lytinio brendimo metu gali padėti jų išvengti ir išsaugoti sveiką, švarią ir švytinčią odą. Jei nuo paauglystės išmoksite tinkamai rūpintis savo oda ir užkirsite kelią rimtiems odos pažeidimams, jūsų oda bus sveika ir sulaukus brandaus amžiaus.

Paauglių veido odos priežiūros patarimai

Teisinga odos priežiūra reikėtų pasirūpinti dar paauglystėje, kai kūnas pradeda keistis ir prasideda lytinio brendimo laikotarpis. Tokiu būdu galima išsaugoti puikią odos būklę ir užkirsti kelią ankstyvam odos senėjimui. Paauglystėje tinkamai prižiūrėti savo veido odą nėra jau taip sudėtinga. Tereikia pasirinkti konkrečiam odos tipui tinkančius produktus, laikytis pagrindinių probleminės odos priežiūros patarimų ir tai daryti nuosekliai bei reguliariai.

Suformuokite nesudėtingą odos priežiūros procesą

Paprastumas ir nuoseklumas kasdienėje odos priežiūroje yra raktas į sėkmę. Nereikia manyti, kad norint pasiekti puikių rezultatų, į odos priežiūrą reikia įtraukti kuo daugiau skirtingų produktų. Jeigu jų bus per daug, galutinis rezultatas gali būti blogesnis, todėl geriau apsiriboti nesudėtinga rytine ir vakarine odos priežiūra.

Svarbu, kad odos priežiūrai naudotumėte tik švelnias priemones, kurių sudėtyje nėra jokių dažiklių, kvapiklių ir odą sudirginti galinčių cheminių medžiagų. Reikia išmokti odos priežiūros priemones rinktis pagal jų sudedamąsias dalis ir kokybę. Pavyzdžiui, sausai odai nereikėtų rinktis priemonių, kurių sudėtyje yra odą galinčių sausinti medžiagų, o riebiai odai gali puikiai tikti ingredientai, tokie kaip salicilo rūgštis, kurie turi priešuždegiminių savybių, padeda spręsti aknės ir sebumo pertekliaus problemas bei išvalyti poras.

Produktai, kuriuos naudosite, turėtų būti nekomedogeniniai, t.y. neužkemšantys porų. Tai svarbu tiek renkantis odos priežiūros priemones, tiek apsauginį kremą nuo saulės ar makiažą.

Tinkamai valykite veido odą

Kasdienėje odos priežiūroje ypatingai svarbią vietą užima veido odos valymas, naudojant švelnų veido prausiklį, kuris neišsausintų ir nesudirgintų odos. Veido valymui nereikėtų naudoti ir muilo, nes jis gali sudirginti poras ir paskatinti spuogų bei inkštirų atsiradimą.

Riebiai arba mišriai odai galite naudoti prausimosi putas arba gelinį valiklį, pvz., antioksidantais praturtintą sebumo išsiskyrimą reguliuojantį gelinį veido prausiklį, kurio sudėtyje esanti salicilo rūgštis ir obuolių ekstraktas pašalina negyvas odos ląsteles, susikaupusius riebalus, nešvarumus ir apsaugo nuo porų užsikimšimo. Be to, jis pasižymi ir priešuždegiminėmis savybėmis, gelbėja sprendžiant riebalų pertekliaus ir spuogų problemas.

Odos prausiklį naudoti reikėtų vieną arba du kartus per dieną – ryte ir (arba) vakare. Naudojant valiklį odą reikėtų valyti švelniais masažiniais sukamaisiais judesiais, paskui nuplauti veidą drungnu vandeniu – tokiu būdu pašalinsite nešvarumus ir išsaugosite natūralų odos riebalinį sluoksnį. Prausimui nenaudokite karšto ir šalto vandens, nes karštas vanduo dirgina ir sausina odą, pašalindamas jos riebalinį sluoksnį, o šaltas vanduo tinkamai nepašalina visų nešvarumų.

Drėkinkite veido odą

Nepaisant odos tipo, neatsiejama kasdienės odos priežiūros sudedamąja dalimi turi būti ir veido odos drėkinamasis kremas. Jį reikėtų naudoti du kartus per dieną, tokiu būdu išsaugant optimalią odos drėgmę, užtikrinant odos elastingumą, apsaugant odą nuo žalingo aplinkos poveikio ir ankstyvo odos senėjimo požymių, tokių kaip raukšlės, atsiradimo.

Jei oda riebi arba linkusi į aknę, rekomenduojama naudoti lengvos tekstūros neriebų drėkinamąjį kremą, pvz., drėkinantį veido kremą su keramidais ir hialurono rūgštimi, kuris padeda atstatyti odos drėgmės balansą, atkuria odos struktūrą ir sustiprina apsauginį barjerą, kartu intensyviai drėkindamas giliuosius odos sluoksnius, odą maitindamas, nuramindamas, suminkštindamas ir padidindamas elastingumą bei suteikdamas apsaugą nuo žalingų aplinkos veiksnių.

DAUGIAU SUŽINOKITE:Veido odos drėkinimas: kaip teisingai drėkinti veido odą

Šveiskite odą

Veido odą reikia šveisti reguliariai, vidutiniškai vieną arba du kartus per savaitę, naudojant švelnų odos šveitiklį, kuriame nėra odai pakenkti ir ją sudirginti galinčių cheminių medžiagų.

Galite rinktis odos šveitiklius su alfa hidroksirūgštimis (AHA) ir salicilo rūgštimi, kurie padeda giliai išvalyti veido odos poras. Taip pat galite pasirinkti ir naminius šveitiklius iš įvairių natūralių ingredientų. Naudingi ir tie odos šveitikliai, kurių sudėtyje yra molio, nes jis turi natūralių antiseptinių ir poras sutraukiančių savybių, padedančių apsisaugoti nuo hormonų sukelto porų užsikimšimo.

Šiam tikslui tinka ir veido odą detoksikuojanti mačios molinė kaukė – šveitiklis su bambuku ir vitaminu E, kuris veiksmingai nuo odos paviršiaus pašalina riebalų ir nešvarumų sankaupas, negyvų ląstelių sluoksnį, atstato odos apsaugines funkcijas, sudrėkindamas ir suminkštindamas odą, padidinant jos stangrumą bei elastingumą.

Veiksmingai kovokite su akne

Aknė yra odos problema, su kuria dažniausiai susiduriama paauglystėje, tačiau ji gali atsirasti ir vyresniame amžiuje. Atsiradus aknei, reikia jos neapleisti ir laiku imtis priemonių šiai odos problemai spręsti. Būtina pasirinkti veiksmingai su akne kovojančias odos priežiūros priemones, kurios padėtų lengviau išvengti spuogų protrūkių ir gydyti jau esamus bėrimus.

Pavyzdžiui, kovai su akne į odos priežiūrą galite įtraukti ir veido odą tobulinantį AHA + PHA toniką, kuris švelniai nušveičia odą, padeda sumažinti pigmentaciją ir paskatina naujų ląstelių susidarymą. Be to, jis intensyviai drėkina ir nuramina odą, daro ją stangresnę ir elastingesnę.

Kartu į kasdienę odos priežiūrą galite įtraukti daugiafunkcinį odos struktūrą gerinantį, riebumą mažinantį ir poras sutraukiantį niacinamido serumą su kolagenu ir hialurono rūgštimi. Jis veiksmingai padeda sureguliuoti riebalinių liaukų veiklą, sutraukia poras, mažina pleiskanojimą ir raudonį. Be to, serumas skatina kolageno gamybą, odos atsinaujinimą, ramina odą ir padeda palaikyti natūralų odos drėgmės lygį.

Pagerėjus odos būklei ir išsprendus aknės problemą, svarbu tęsti su akne kovoti padedančių priemonių naudojimą, kad užkirstumėte kelią aknės atsiradimui ateityje ir palaikytumėte optimalią veido odos būklę.

Naudokite apsauginį kremą nuo saulės

Kenksmingi ultravioletiniai (UV) saulės spinduliai gali neigiamai paveikti odą, todėl tiek paauglystėje, tiek vyresniame amžiuje būtina kasdien naudoti apsauginį kremą nuo saulės. Jį reikėtų naudoti tiek šiltuoju, tiek ir šaltuoju metų laiku – nesvarbu, ar už lango šviečia kaitri saulė, ar lyja, sninga, apniukę ir šalta.

Rekomenduojama rinktis plataus spektro apsauginį kremą nuo saulės (apsaugantį nuo UVA ir UVB spindulių), kurio SPF 30 arba didesnis, tepant jį reguliariai – maždaug kas 2 valandas (jei maudomasi ar gausiai prakaituojama, kremą pakartotinai reikėtų tepti dar dažniau).

Tinkama kasdienė odos apsauga nuo saulės padės išvengti odos sudirgimo, kuris gali padidinti aknės riziką. Be to, jis padės išvengti ir aknės židinių patamsėjimo, raukšlių formavimosi, odos nudegimų bei kitų kenksmingų UV spindulių sukeliamų pasekmių.

Rekomenduojama saikingai leisti laiką tiesioginiuose saulės spinduliuose, būnant gryname ore dažniau rinktis pavėsį ir dėvėti nuo saulės apsaugančius drabužius, kaip antai marškinėliai ilgomis rankovėmis, kepurė arba plačiabrylė skrybėlė ar akiniai nuo saulės.

PLAČIAU SKAITYKITE:Odos priežiūra vasarą: ką verta žinoti

Atsakingai naudokite makiažo priemones

Puoselėjant veido odą paauglystėje ne mažiau svarbu išsiugdyti tinkamus makiažo naudojimo įpročius, t.y. makiažui naudoti tik švarius makiažo šepetėlius, todėl juos reikia reguliariai valyti, kad juose nesikauptų bakterijos, galinčios patekti ir ant veido odos.

Nereikėtų makiažo priemonėmis (ypač akių ir lūpų) dalytis ir su kitais, nes tokiu būdu „pasidalijama“ ir bakterijomis, kurios gali pakenkti veido odai ir iššaukti aknės protrūkius. Reikia naudotis tik savo makiažo priemonėmis, niekam jų neskolinti ir neleisti išbandyti.

Prieš miegą nuvalykite makiažą

Oda atsinaujina miego metu. Todėl kas vakarą, prieš einant miegoti, reikia kruopščiai nuvalyti makiažą, nes ant odos nakčiai paliktas makiažas gali sukelti bėrimus, uždegimus, pakenkti odos tekstūrai ir kt. Net jei naudojamas nekomedogeninis makiažas, jo nenuvalius prieš miegą odą gali išberti.

Išsiugdžius teisingus odos priežiūros įpročius ir valant veidą kiekvieną vakarą, nuo jo pašalinsite  ne tik makiažą, bet ir visus per dieną susikaupusius nešvarumus, bakterijas ir mikrobus. Paauglystėje suformuoti teisingi įpročiai pravers ir tolimesniame gyvenime, nes neleis pamiršti tinkamos odos priežiūros, nuo kurios priklauso jos sveikata ir grožis.

Be to, svarbus aspektas, susijęs su miegu, yra patalynė, kurią reikėtų skalbti ir keisti ne rečiau kaip kartą per savaitę arba dažniau, jei oda ir plaukai riebūs. Priešingu atveju ant jų kaupsis nešvarumai, riebalai, bakterijos ir negyvos odos ląstelės, kurios gali užkimšti poras ir sukelti uždegimus. Būtina laikytis tinkamos vakarinės odos priežiūros ir eiti miegoti tik švariai nuvalius odą.

Stenkitės kuo mažiau liesti veidą

Viena iš veiksmingų priemonių siekiant apsaugoti odą nuo nešvarumų ir bakterijų yra rankų plovimas prieš liečiant veidą. Tačiau veidą liesti reikėtų tik tuomet, kai naudojate odos priežiūros priemones, makiažą ar atliekate veido masažą. Visais kitais atvejais reikia vengti liesti veido odą, nes nuo rankų ant jos pasiliekantys riebalai, nešvarumai ir bakterijos gali sukelti uždegimą ir bėrimus.

Patarimas neliesti veido odos taip pat reiškia, kad jokiu būdu negalima liesti ir spaudyti spuogų, šašų ar dėmelių, kad nekiltų infekcijos ir nesusiformuotų randai. Labai svarbu reguliariai valyti ir kitus su veido oda kontaktuojančius paviršius, pvz., telefono ekraną.

Apsilankykite pas dermatologą

Jei paauglystėje kyla veido odos problemų, tokių kaip aknė (ypač, jei kankina pūlingi ir skausmingi poodiniai spuogai), alerginiai odos bėrimai, išsausėjimas, paraudimai ir kt., rekomenduojama apsilankyti pas dermatologą. Sunkesniais atvejais gali būti reikalingos ir receptinės veido odos priežiūros priemonės.

Dermatologas taip pat gali reguliariai įvertinti besikeičiančią veido odos būklę, nustatyti odos tipą, sudaryti teisingą kasdienės odos priežiūros planą, rekomenduoti kosmetologines veido valymo procedūras ir duoti naudingų patarimų, kaip toliau prižiūrėti odą.

Propaguokite sveiką gyvenseną

Jūsų odos būklė tiesiogiai priklauso nuo bendros organizmo sveikatos. Todėl savo sveikata reikia pradėti rūpintis dar jauname amžiuje, net jei paauglystėje ir nebus sveikatos sutrikimų (apart šiam gyvenimo tarpsniui būdingų odos problemų).

Propaguojant sveiką gyvenimo būdą, ypač didelis dėmesys turėtų būti skiriamas sveikai mitybai. Labai dideliems smaližiams reikėtų žinoti, kad, atliktų tyrimų duomenimis, aukšto glikeminio indekso mityba gali būti susijusi su akne. Aknės riziką gali padidinti ir pieno produktai. Rekomenduojama valgyti daugiau šviežių daržovių ir vaisių, rinktis liesus baltymus, geruosius angliavandenius ir geruosius riebalus, vengiant riebaus ir saldaus maisto.

Būtina kasdien gerti pakankamai vandens (bent 8 stiklines). Pakankama hidratacija padės pagerinti bendrą organizmo ir kartu odos būklę. Nereikėtų pamiršti ir reguliaraus sporto, rasti laiko poilsiui ir kokybiškam miegui, vengti alinančių dietų, streso ir įtampos.

Graži ir sveika oda – jūsų rankose

Paauglystė yra nuostabus laikas, kai mėgaujamasi kiekviena gyvenimo akimirka, pasiimant iš jo viską, ką jis siūlo geriausio. Nėra laiko užsisklendimui ir nepasitikėjimui savimi. Vadovaudamiesi šiais patarimais ir tinkamai rūpindamiesi savimi, galėsite džiaugtis gražia, sveika, ir lygia oda, apsaugota nuo aknės ir kitų problemų. Išsiugdykite teisingus odos priežiūros įpročius ir džiaukitės nuostabiausiu gyvenimo tarpsniu – paauglyste.

Produktai aknės gydymui