Kaip apsisaugoti nuo ankstyvo odos senėjimo

Mums senstant sensta ir mūsų oda. Tai natūralus procesas, kurio išvengti negalime. Tačiau mes galime išvengti ankstyvo odos senėjimo, nulemto įvairių veiksnių. Dėl tokių veiksnių poveikio greičiau formuojasi odos raukšlės, mažėja jos elastingumas ir stangrumas, oda tampa sausesnė ir plonesnė kaip antai genetika, mūsų gyvenimo būdas, netinkamas miegas, alkoholio ir kofeino vartojimas, rūkymas, aplinkos tarša, neigiamas saulės poveikis, stresas ar net mitybos įpročiai, susiję su gausiu cukraus ir rafinuotų angliavandenių vartojimu.

Būdami 20 ar 30 metų senėjimo požymių dar galime nepastebėti, tačiau toks amžius yra tinkamas imtis prevencinių priemonių, kurių pagalba galėtume apsisaugoti nuo ankstyvo odos senėjimo.

Ankstyvo odos senėjimo mažinimo būdai

Jei pastebėjote ankstyvuosius odos senėjimo požymius arba tiesiog norite jų išvengti, galite imtis tam tikrų priemonių, kurios padės apsisaugoti nuo ankstyvo odos senėjimo.

Apsaugokite savo odą nuo saulės

Kiekvieną dieną odą reikėtų tinkamai apsaugoti nuo kenksmingų ultravioletinių saulės spindulių – nepaisant to, ar laiką leidžiate paplūdimyje degindamiesi ar skubate į darbą. Odą galima apsaugoti įvairiais būdais.

Visų pirma į savo kasdienės odos priežiūros priemones turėtumėte įtraukti plataus spektro (apsaugantis nuo UVA ir UVA spindulių) apsauginį kremą nuo saulės, kurio SPF yra ne mažesnis kaip 30. Puiku, jei jis taip pat bus atsparus vandeniui. Apsauginį kremą nuo saulės rekomenduojama naudoti ne tik tada, kai šviečia saulė, bet ir lietingą ar apniukusią dieną. Jį tepti ant odos reikėtų reguliariai, vidutiniškai kas 1–3 val., priklausomai nuo to, ar būnate tiesioginėje saulėje, ar labai prakaituojate ir kokia fizine veikla užsiimate.

Siekiant labiau apsisaugoti nuo kenksmingų saulės spindulių poveikio, nereikėtų pamiršti ir nuo saulės apsaugančių drabužių (geriausia, jei jie būtų su UPF ženklinimu), pvz., lengvų marškinėlių ilgomis rankovėmis, ilgų kelnių, galvos apdangalų, tokių kaip plačiabrylės skrybėlės, taip pat akinių nuo saulės su UV apsauga ir kt.

Meskite rūkyti ir venkite alkoholio

Rūkymas yra antras (po ultravioletinių saulės spindulių) pagal svarbą veiksnys, skatinantis ankstyvą odos senėjimą, kuris gali reikšmingai jį pagreitinti. Dėl rūkymo spartėja kolageno irimas ir susiaurėja kraujagyslės, per kurias oda gauna deguonies ir maistinių medžiagų, todėl greitai atsiranda raukšlės, oda praranda ryškumą ir papilkėja. Vieno atlikto tyrimo metu nustatyta, kad žmonių, kurie metė rūkyti, oda ėmė atrodyti jaunatviškesnė.

Alkoholis taip pat daro neigiamą poveikį mūsų odai ir gali paskatinti ankstyvą jos senėjimą. Dėl alkoholio vartojimo oda praranda drėgmę ir darosi pažeidžiama, todėl atrodo senesnė. Be to, dėl per didelio alkoholio vartojimo išsiplečia kraujagyslės ir atsiranda jų pažeidimų. Tai gali sukelti „rožinę“, kuriai yra būdingas odos paraudimas, patinimas, perštėjimas, sausumas, šiurkštumas ir kt. Norint sumažinti odos senėjimo požymių atsiradimo riziką, alkoholio reikia atsisakyti.

Ugdykite sveikos ir subalansuotos mitybos įpročius

Ne vienas atliktas tyrimas parodė, kad pakankamas šviežių daržovių ir vaisių vartojimas gali sumažinti pažeidimų, lemiančių ankstyvą odos senėjimą, riziką. Taip pat odos senėjimą gali paspartinti daug cukraus ir kitų rafinuotų angliavandenių turinčių maisto produktų vartojimas.

Siekiant kuo ilgiau išsaugoti sveiką, gražią, lygią ir jaunatvišką odą, reikėtų vengti organizmą alinančių dietų. Jos paprastai duoda tik trumpalaikius rezultatus, o reguliarus ir staigus svorio didėjimas ir mažėjimas ištampo odą ir ji suglemba. Todėl būtina rūpintis sveika ir subalansuota mityba, palaikyti optimalų kūno svorį ir užtikrinti, kad oda gautų visas jai būtinas maistines medžiagas, padedančias apsisaugoti nuo ankstyvo senėjimo. Be to, odos dehidratacija gali paspartinti raukšlių atsiradimą, todėl kasdien rekomenduojama išgerti bent 8 stiklines filtruoto vandens.

Dažniau sportuokite

Daugybės ilgamečių tyrimų rezultatai rodo, kad reguliarios saikingo fizinio krūvio treniruotės gali pagerinti kraujotaką ir sustiprinti imuninę sistemą. Reguliarus fizinis aktyvumas taip pat padeda lengviau kontroliuoti svorį ir išsaugoti lygesnę bei stangresnę odą. Visa tai padeda odai išlikti sveikesnei, todėl ji atrodo jaunatviškai.

Švelniai valykite odą

Odos valymas turėtų būti ne tik reguliarus, atliekamas du kartus per dieną (ir po gausaus prakaitavimo), tačiau ir švelnus. Jei odos valymo metu ji bus nuolat dirginama, tai paskatins jos senėjimą. Reguliariai atliekamų švelnaus veido odos valymo procedūrų metu galima veiksmingai ir nedirginant odos pašalinti makiažą, įvairius teršalus, nešvarumus ir kitas medžiagas.

Veido odą reikėtų valyti naudojant švelnų odos prausiklį ir šiltą vandenį. Tam galima rinktis ir odą nuraminti padedančias prausimosi putas su kofeinu ir hialurono rūgštimi, kurios neužkemša porų, labai veiksmingai nuo odos pašalina makiažo likučius, nešvarumus, riebalų perteklių ir negyvas ląsteles. Tokia priemonė skatina kolageno gamybą, mažina odos raukšles, saugo odą nuo drėgmės praradimo, todėl oda būna graži, lygi ir skaisti.

Naudokite drėkinamąją kremą

Norint sumažinti ankstyvo odos senėjimo riziką, į savo kasdienę veido odos priežiūrą būtina įtraukti drėkinamąją kremą. Jis padeda odoje sulaikyti vandenį ir suteikia odai jaunatvišką išvaizdą. Pavyzdžiui, galite pasirinkti drėkinantį keramidų veido kremą su hialurono rūgštimi ir skvalanu, kuris suteikia odai daugiau drėgmės, sustiprina apsauginį barjerą ir veiksmingai atkuria odos struktūrą. Oda bus tinkamai pamaitinta, drėgmė pasieks net ir giliausius odos sluoksnius ir bus užtikrintas optimalus drėgmės balansas, todėl ji bus elastingesnė, stangresnė ir lygesnė.

Nepamirškite peptidų ir antioksidantų

Į kasdienę odos priežiūrą naudinga įtraukti priemones su peptidais ir antioksidantais, vitaminais A, C ir E. Jei naudosite odos serumą, kurio sudėtyje bus antioksidantų, tepkite jį ant odos rytais prieš drėkinamąjį kremą. Tai padės pasiekti daug veiksmingesnį rezultatą.

Galite išbandyti odą skaistinantį vitamino C serumą su ferulo rūgštimi ir vitaminu E, kuris padės sulėtinti odos senėjimą, padidins odos elastingumą ir stangrumą, sumažins odos nelygumus ir raukšlių gylį, paskatins kolageno gamybą ir sumažins pigmentinių odos dėmelių ryškumą. Be to, odos priežiūrai galite naudoti ir veido odą stangrinantį peptidų kremą su amino rūgštimis ir vitaminu E, kuris sustiprins odos lipidinį barjerą, atstatys epidermį, suteiks odai daugiau stangrumo, paskatins kolageno gamybą ir sumažins neigiamą laisvųjų radikalų poveikį odai. Paakiams galite rinktis šviesinantį vitamino C paakių kremą su kofeinu ir peptidais. Jis mažina pigmentines dėmes ir odos raukšles, šviesina odą, mažina paakių patinimą, suteikia odai stangrumo, ją nuramina ir sudrėkina, sumažina nuovargio požymius, todėl oda atrodo jaunatviška ir sveika.

Naudokite bakučiolį

Bakučiolis yra natūralus daugeliui iš mūsų puikiai pažįstamo retinolio pakaitalas. Retinolis gali padėti mūsų odai atrodyti jauniau ir sulėtinti odos senėjimą, tačiau jis taip pat gali sukelti įvairias alergines reakcijas. Reguliariai naudojant retinolio produktus, oda gali priprasti prie retinolio, todėl tenka didinti jo kiekį. Bakučiolis yra saugus ir natūralus ingredientas, naudojamas odos priežiūros priemonėse. Jis stabdo raukšlių formavimąsi, spartina odos ląstelių atsinaujinimą, skatina kolageno gamybą, mažina jautrumą kenksmingiems saulės spinduliams ir kt.

Norint pasitelkti šį ingredientą, kuris padeda išvengti ankstyvo odos senėjimo, į grožio priežiūrą galima įtraukti odos senėjimą stabdantį vitamino A serumą su bakučioliu ir vitaminu C bei E, kuris didina odos elastingumą, mažina pigmentaciją, skatina kolageno gamybą ir saugo odą nuo įvairių kenksmingų aplinkos veiksnių. Taip pat galite naudoti drėkinantį keramidų paakių kremą su bakučioliu ir hialurono rūgštimi. Jis atkuria odos drėgmės balansą, apsaugo nuo skysčių praradimo, stiprina odos struktūrą, mažina raukšleles, didina odos elastingumą ir stabdo pirmųjų odos senėjimo požymių atsiradimą.

Pabaigai

Mes negalime visiškai sustabdyti odos senėjimo procesų, tačiau turime galimybę juos sulėtinti ir išvengti ankstyvo odos senėjimo. Tam turėtume imtis jau minėtų prevencinių priemonių, naudoti grožio priežiūros produktus prieš odos senėjimą ir koreguoti savo gyvenimo būdą. Visų šių priemonių kompleksas padės užkirsti kelią ankstyvų odos senėjimo požymių atsiradimui ir leis džiaugtis gražia, lygia ir spindinčia oda.